Žgaravica je u današnje doba jedan od najčešćih probavnih problema s kojim se ljudi susreću, a ako se dešava često, može uzrokovati velike probleme u organizmu. Kako ju može uzrokovati čitav niz uzroka, veoma je važno znati kako ju spriječiti, ali i liječiti jednom kada se pojavi.

Danas postoje brojne metode kojima se možete poslužiti kako biste je se pokušali riješiti na što brži i bezbolniji način.

Prepoznajte ovu probavnu smetnju na vrijeme

Žgaravica se može prepoznati prema specifičnom osjećaju boli ili žarenja koji se najčešće javlja u srednjem dijelu prsa ili u gornjem dijelu abdomena, a pojačava se kod saginjanja i ležanja. Žgaravica može imati nekoliko stupnjeva boli, a pojava blage žgaravice ne bi vas trebala brinuti, no ako uzrokuje jaku bol ili vas pak muči često, dobro je provjeriti radi li se o nekom većem zdravstvenom problemu.

YouTube video

Ipak, žgaravica je najčešće rezultat nezdravih životnih navika i generalno nestaje sa zdravijim promjenama i boljom prehranom. Uz to, ako vas redoviti muči, može se liječiti raznim preparatima koji će olakšati bol i smanjiti žgaravicu.

Djelujte na uzroke žgaravice

Glavni uzrok žgaravice jest prodiranje želučane kiseline iz želudca u jednjak (a ponekad sve do grla i stražnjeg dijela usta), što može biti uzrokovano raznim čimbenicima. Žgaravica u grlu najčešće je uzrokovana gastroezofagealnom refluksnom bolesti. 

Ipak, najčešće je žgaravica uzrokovana lošom prehranom, jer ju može uzrokovati niz namirnica. Na vrhu popisa su svakako:

  • Alkohol
  • Gazirana pića
  • Masna i pržena hrana
  • Kava
  • Čokolada

Vrijedi spomenuti i crni papar, kečap, senf, umake od rajčice, ocat, agrume, pepermint, češnjak i luk. Obilni objedi također mogu sami po sebi uzrokovati žgaravicu.

Liječenje žgaravice

Ako se pojavi, veoma je zgodno znati kako izliječiti žgaravicu. Postoji nekoliko vrsta lijekova, od kojih se neki mogu dobiti i bez recepta, no ona se također može liječiti i prirodnim pomagalima. Orašasti plodovi, poput oraha i badema smanjit će simptome žgaravice, a još je bolje ako umjesto badema možete koristiti bademovo mlijeko.

YouTube video

Iako citruse treba izbjegavati, limun može pomoći u njezinom smanjivanju, a osim njega može vam pomoći i mineralna voda. Stari lijekovi poput sode bikarbone te čajeva (bijeli sljez, đumbir i kamilica) također mogu biti od velike pomoći. Dobro je također piti mnogo tekućine, smanjiti stres i naprezanje te žvakati žvakaće gume.

Postovi iz iste kategorije: