O sigurnosti na internetu zasigurno ste puno toga čuli. Ako se već dugo koristite internetom, onda ste vjerojatno upoznati s raznim načinima zaštite. Promet između posjetitelja nekih web stranica i samih web stranica hakerima može biti itekako zanimljiv. Pogotovo ako je riječ o web stranicama koje od vas zahtijevaju ostavljanje nekih osjetljivih podataka, kao što su osobni podaci, podaci o računima, kreditnim karticama i slično. Klasičan primjer takvih stranica su brojne web trgovine.

Ako ste i sam vlasnik neke takve stranice, kako biste u što većoj mjeri zaštitili korisnike, potrebno je da na web stranici imate određeni SSL certifikat koji daje određenu razinu zaštite.

Što je SSL

SSL certifikat zapravo predstavlja dio programskog koda koji se postavlja na server te omogućuje ostvarivanje sigurne komunikacije između web stranice i korisnika, prema SSL (Secure Socket Layer) protokolu. To je trasportni TCP/IP protokol zadužen za  šifriranje prometa na internetu. Razvila ga je tvrtka Netscape. Prva verzija izašla je davne 1995.g. i otad je samo još više unaprijeđen.

Vrste SSL certifikata

Vi kao vlasnik određenih web stranica možete zatražiti jednu od tri vrste SSL certifikata, a ovisno o onome koji odaberete, ovisi i razina zaštite koju ćete omogućiti svojim korisnicima. Tako možete odabrati sljedeće 3 vrste:

  • DV (domain validation) – štiti domenu i vlasnika domene
  • OV (organization validation) – provjerava i štiti podatke o tvrtki
  • EV (extended validation) – najveća razina zaštite

Postoji nekoliko nadležnih pružatelja ovih usluga, odnosno tvrtki koje provjeravaju i nakon provjere izdaju certifikate. Neki od poznatijih su Symantec, Comodo, GlobalSign i drugi.

Kako prepoznati web stranice sa SSL certifikatom

Pregledavajući razne internetske stranice, zasigurno ste naletjeli i na neke koje su osigurane jednim od ovih gore navedenih SSL certifikata, samo što to možda niste znali. Naime, stranica na čijem je poslužitelju instaliran jedan od ovih certifikata ima pokraj internetske veze oznaku lokota čime se naglašava njezina sigurnost. A osim toga, većina takvih web stranica počinje i s oznakom https, umjesto klasičnog http.

YouTube video

No, čak i ako znate da određena web stranica posjeduje neki certifikat, pokušajte se odgovorno ponašati na internetu. A to prije svega znači da ne šaljete osjetljive podatke na web stranice za koje niste sigurni da su prave, odnosno da se iza njih ne krije netko tko vam planira ukrasti podatke. 

Postovi iz iste kategorije: