Prva asocijacija na djetinjstvo definitivno su drvene igračke. To je većini nas bio prvi poklon koji smo ikada dobili. Pored njihove svrhe za igru, da li znate i ostale stvari u kojima igračke pomažu vašim mališanima? 

Ako je vaš odgovor ne, onda ste na pravom mjestu, jer u nastavku teksta govorit ćemo o svemu što je potrebno da znate vezano uz njih. Od prvog mjeseca, pa sve do početka puberteta, igračke igraju važnu ulogu u životu djece. Kako odrastaju i pronalaze svoje nove zanimacije, tako se njihove potrebe za igračkama mijenjaju. Brojna istraživanja su pokazala da se uz pomoć igračaka razvijaju sposobnosti i vještine kod djece. 

Drvene igračke za djecu
Drvene igračke za djecu koje se koriste u didaktičkim igrama imaju mnogo pozitivnih stvari.

Drvene igračke su najbolji odabir 

Nekada električne ili plastične igračke mogu biti previše napadne za vašeg mališana, jer u jednom trenutku prima mnogo informacija koje mogu biti dosta zbunjujuće. Zbog toga su drvene igračke odličan odabir, jer preko njih dijete razvija maštu i kreativnost, ali i stvara sposobnost brzog razmišljanja, snalažljivosti i jača maštu. 

Drvene igračke za djecu koje se koriste u didaktičkim igrama imaju mnogo pozitivnih stvari. Osim što su dugotrajne i uče djecu raznim stvarima, one:

  • štede novac roditeljima
  • znatno potiču motoriku i maštu kod djece
  • utiču na formiranje snalažljivosti i samopouzdanja

Često plastične igračke mogu sadržavati štetne boje i materijale za vaše najmilije, zbog toga ih je najbolje izbjegavati. Upravo igračke od drveta su danas čest izbor mladih roditelja. One su također i eco-friendly, što znači da njihova proizvodnja ne utiče na okoliš i često su napravljene od nekog drvenog predmeta – što znači da ovaj vid proizvodnje ne potiče dodatno uništavanje šuma tj. sječu drveća. 

YouTube video

Od autića, aviona, pa čak košarica sa povrćem i mini kuhinjom ili prodavnicom, igračke od drveta ponovno su postale popularne među djecom. 

Čitajte i sljedeći članak: Raznolikost dizajna kofera za djecu

Stvari se lako mogu pomiješati, pogotovo ako ih sve na putovanje nosite u istom koferu, a upravo radi toga, koferi za djecu odlična su opcija.

Prednosti drvenih igračaka

Postoje i razne druge stvari zbog kojih su drvene igračke tako popularne! Razlog tome je njihova kvaliteta i dugotrajnost, što znači da će igračke trajati dok god ih ne bacite. Drvo je iznimno kvalitetan materijal i zbog toga se igračke za djecu od drva nerijetko prenose s naraštaja na naraštaj.

Plastičke igračke su veoma podložne oštećenjima, a mogu imati i rizik za korištenje kod djece. Djeca vole stvari stavljati u usta, a samim time plastika koja lako puca može biti opasna za povrede. Drvo je s druge strane puno čvršće i drvene igračke su veće te u jednom komadu, stoga je njihovo korištenje za malu djecu puno sigurnije.

Postovi iz iste kategorije: