U trgovinama s autodijelovima i autoopremom danas se može pronaći jako puno različitih stvari. Nešto od toga bit će u nekom trenutku potrebno svakom vozaču, ali postoje i neke stvari koje se ne koriste tako često, ali mogu biti i korisne. A postoje i neke stvari koje vam možda i nikad neće zatrebati, ali je svakako korisno da su vam pri ruci kada zatrebaju. 

Jedan od takvih dodataka je i dizalica za auto. Riječ je o relativnom malom dodatku koji možete jednostavno spremiti u prtljažnik, a koji će vam odlično doći u slučaju puknuća gume ili nekog sličnog događaja kada morate podignuti vozilo.

Puknuće gume kao najčešći razlog dizanja auta

Puknuće gume ili jednostavno potreba za njezinom zamjenom glavni su razlog zašto je nekome potrebna dizalica za auto, odnosno zašto će morati podignuti vozilo. U slučaju da morate promijeniti gumu, korištenjem automobilske dizalice ćete taj dio automobila malo podignuti kako biste taj posao uspješno obavili.

Puknuće gume ili jednostavno potreba za njezinom zamjenom glavni su razlog zašto je nekome potrebna dizalica za auto.

Važno je da to radite oprezno jer u slučaju da sve niste ispravno napravili, postoji mogućnost da auto dizalica popusti što bi moglo prouzročiti štetu na autu, ali i moglo dovesti do vašeg ozljeđivanja. 

Vrste dizalica za auto

U trgovinama s dodacima za auto danas možete pronaći različite vrste dizalica za auto. Neke od najprodavanijih modela su:

  • Trapez
  • Hidraulična
  • Krokodil 

Svaki od ovih modela ima svoj princip rada i ako niste sigurni za koji model se odlučiti, najbolje je potražiti pomoć prodavača koji će vam objasniti kako koji model radi. Također, ovisno o vrsti auta koji imate, možda će za njega biti prikladniji neki poseban model pa i to svakako morate istražiti. Samo na taj način ćete kupiti onaj najbolji model.

Nosivost i opreznost pri podizanju auta

Svaki model dizalice za auto ima propisanu nosivost. Riječ je o težini koju može podnijeti. S obzirom da se auti razlikuju po težini (od nešto lakših monovolumena do puno težih SUV modela), potrebno je pripaziti pri kupnji da kupite odgovarajući model prema nosivosti, odnosno prema težini vašeg auta.

Kako zamijeniti kotač na autu korištenjem automobilske dizalice u nekoliko poteza? – Ispravno je sigurno

Uz sve to, čak i kada imate prikladan model, potrebno je pripaziti pri podizanju auta korištenjem neke automobilske dizalice. Ona se uvijek mora dobro učvrstiti kako ne bi došlo do pada automobila s visine što bi moglo dovesti do poprilične štete.

Postovi iz iste kategorije: