Dolaskom zime, vožnja autom može postati itekako izazovnija zbog snijega i leda na cestama. U takvim uvjetima, upotreba lanaca za snijeg za auto može biti ključna za sigurnu vožnju. Oni su važan dodatak za auto koji omogućuje veću trakciju i bolje prianjanje na klizavim površinama kakve nalazimo zimi na cestama.

Razumijevanje njihove uloge, pravilna upotreba i održavanje iznimno su važni za vozače koji tijekom zimskog razdoblja puno vremena moraju provoditi na cesti.

Vrste lanaca za snijeg

Lanci za snijeg za auto danas dolaze uglavnom u dvije vrste:

  • Čelični
  • Tekstilni

Naravno, razlikuju se ovisno o materijalu od kojeg su izrađeni. Bez obzira za koje se odlučite, oni se postavljaju preko guma auta kako bi se povećala trakcija na snijegu ili ledu. 

Prema namjeni, postoje različite vrste automobilskih lanaca za snijeg, uključujući one namijenjene osobnim vozilima, teretnim vozilima i većim vozilima, kao što su SUV vozila. Također, postoje i univerzalni lanci za snijeg za auto koji se mogu prilagoditi različitim veličinama guma.

Pravilna upotreba i montaža na gume auta

Ključno je pravilno postaviti lance za snijeg na auto kako bi se osigurala njihova učinkovitost i sigurnost tijekom vožnje. Prije montaže, važno je provjeriti upute proizvođača vozila kako bi se osiguralo da su automobilski lanci za snijeg kompatibilni s veličinom guma na autu

Pravilno postavljanje lanaca za snijeg

Nakon toga, treba ih pravilno postaviti preko guma, čvrsto ih pričvrstiti i osigurati da su sve veze sigurno spojene. Vozači trebaju biti upoznati s postupkom montaže kako bi se spriječile nezgode ili oštećenja vozila, a preporuka je da ih probate jednom postaviti na auto dok još nema snijega.

Održavanje i sigurnost opreme za auto

Redovito održavanje lanaca za snijeg za auto ključno je za njihovu dugotrajnost i pouzdanost. Nakon što vam više ne trebaju na vozilu, trebaju se očistiti od snijega, soli i prljavštine kako bi se spriječila korozija i njihovo oštećenje. 

sistem učvršćenja lanaca za snijeg na gume
Sistem učvršćenja lanaca za snijeg na gume može se razlikovati od proizvođača do proizvođača, ali sve je to slično.

Također, treba provjeriti njihovo stanje prije svake upotrebe kako bi se osiguralo da nisu oštećeni. Vozači trebaju biti svjesni ograničenja kada upotrebljavaju lance za snijeg, kao što su maksimalna brzina koja mora biti manje od uobičajene. Isto tako, preporučuje se da se ne koriste puno na suhim cestama kako se ne bi oštetili ili kako ne biste oštetili gume. Budete li se pridržavali tih pravila, dugo će vam služiti i sigurno ćete se voziti automobilom tijekom zimskih uvjeta.

Postovi iz iste kategorije: