Kada govorimo o mobilnim telefonima, njihov napredak i razvoj u posljednjim desetljećima vrlo je zapanjujuć. Danas korisnici putem pametnih telefona mogu pretraživati internet, slati slike i ostali multimedijski sadržaj, mogu čitati vijesti, igrati igrice i slično, dok je prije samo 15 godina bilo moguće tek slanje poruka i uspostavljanje poziva. 

Mobilni telefoni
Kada govorimo o mobilnim telefonima, njihov napredak i razvoj u posljednjim desetljećima vrlo je zapanjujuć.

Ono što se nekad smatralo nemogućim i futurističkim, u tehnološkom smislu, vrlo brzo je postalo stvarnost i dijelom naše svakodnevnice.

Povijesni razvoj pametnih telefona

Razvoj pametnih telefona započinje 1992. godine kada je proizveden prvi pametni telefon tvrtke IBM. Njegovo ime bilo je IBM Simon. Ovaj mobitel nije bio kompaktan, radio je prilično sporo, ali je imao neke komponente koje danas imaju gotovo svi pametni telefoni na tržištu, a to su:

  • zaslon osjetljiv na dodir
  • slanje i primanje elektroničke pošte
  • bilješke
  • kalendar

Zbog toga je ovaj model mobilnog telefona dobio titulu prvog pametnog telefona na svijetu. Prvo povezivanje mobilnog telefona s 3G mrežom dogodilo se 2001. godine te se zbog toga  bežičnim putem moglo pristupiti internetu. 

iPhone – nova generacija mobilnih uređaja

Prvi iPhone tvrtke Apple lansiran je 2007. godine te je predstavljao novi val tehnologije pametnih telefona. Zbog toga što su u to vrijeme najpoželjniji bili pametni telefoni sa zaslonom osjetljivim na dodir, Apple je lansirao takav uređaj. Uz to, korisnici Appleovog Iphonea su mogli pretraživati internet kao s osobnog računala (provjeravanje i slanje elektroničke pošte, streaaing, pregledavanje interneta pomoću mobilnog preglednika koji učitava više web stranica i slično). 

YouTube video

Osim navedenih specifikacija, iPhone je karakterizirao i inovativan dizajn, jedinstven iOS operativni sustav koji je korisnicima omogućio širok raspon naredbi koje su se mogle izdavati uz pomoć gesti. Ali i velik broj aplikacija, glazbenih brojeva, albuma na Apple Storeu koje su korisnici mogli preuzimati besplatno ili uz određenu nadoknadu.

Svojim pametnim telefonom možete jednostavno trgovati dionicama. Više možete pročitati u članku “Kako kupiti dionice s minimalnom provizijom?“.

Razvoj pametnih telefona i utjecaj na život

Osim što je pomakao granice u svijetu tehnologije i pokazao dokle sve seže ljudska kreativnost, sposobnosti i vještine tehnoloških stručnjaka, razvoj pametnih telefona utjecao je na više aspekata ljudskog života kao što su:

  • način međusobne komunikacije
  • način pretraživanja informacija
  • mogućnosti zabave 
  • mogućnost online rezervacije karata i ulaznica
  • mogućnost interakcije, zabave i promocije na društvenim mrežama

Zbog svega toga, pametni telefoni danas su mnogima postali neizostavan dio života na kojem svakodnevno provedu jako puno vremena, u poslovne ili u privatne svrhe.

Postovi iz iste kategorije: