Svi koji su barem jednom u životu pokušali uzgojiti neku biljku znaju kako je put od prvog izdanka do ploda dalek i pun različitih iskušenja te je veoma lako napraviti krivi korak i time si uvelike smanjiti prinose. 

Ipak, i uz najbolje uvjete, idealnu količinu sunca i vode te zemlju koja sadrži savršen omjer svih nutrijenata potrebnih za rast, ponekad biljke jednostavno ne izrastu do svog punog potencijala. Problem tada treba potražiti prije svega u sjemenu za biljke, koje također igra veliku ulogu u uzgoju.

Birajte pouzdano sjeme za rast biljaka

Kod kupnje sjemena za biljke lako je pogriješiti – no rezultate svog odabira često nećete moći znati mjesecima ili pak godinama kasnije. Upravo radi toga, sjeme za biljke potrebno je nabavljati iz provjerenih izvora, kod kojih ćete znati da je sjeme bilo čuvano u dobrim uvjetima, koji su pomogli očuvanju kvalitete. Ako ste u mogućnosti, najbolje je odabrati organska, domaća sjemena biljke, jer ćete tako najlakše osigurati dobar i brz rast.

Veće šanse za rast biljaka

Ponekad problem ne mora biti kvaliteta sjemena biljke, već sorta za koju ste se odlučili. Danas se na tržištu mogu pronaći mnoge sorte, većina kojih ipak nije domicilna našim predjelima. Pa, iako te sorte mogu obećavati ljepši i bolji urod, nepisano pravilo je da se uvijek bolje odlučiti za sjeme za biljke domaćih sorti, kako biste si što je više moguće povećati šanse za urod. 

Ono je prilagođeno upravo ovim vremenskim uvjetima, pa je samim time veća šansa da će proklijati i izrasti čak i u nešto lošijim uvjetima.

Čuvajte sjeme na pravi način

Na kraju, ako ste od biljaka koje ste sami uzgojili odlučili sakupljati sjeme, veoma je važno da to radite na pravilan način. Sjeme za biljke koje čuvate najbolje je staviti na tamno, suho i hladno mjesto u kojemu nema prevelike varijacije temperature. U pravilu, što je temperatura stalnija, to bolje. Najbolje ga je ostaviti u običnim papirnatim kovertama ili vrećicama, a organizacije radi najbolje je na njih naznačiti o kojoj se vrsti i sorti. Sve to odložite na sigurno mjesto i ne dirajte do vremena sijanja. 

Samohodne kosilice olakšavaju održavanje vašeg vrta. Ručna, samohodna, električna, robotska. Izbora je mnogo, a vi ni sami niste sigurni koja je najbolja opcija za vaš travnjak. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: