Vrijeme uređenja travnjaka samo što nije došlo, a samim time potrebno je provjeriti jesu li svi alati kojima se koristimo kod uređenja ispravni, te po potrebi nadopuniti našu kolekciju. Samohodne kosilice odličan su dodatak za uređenje travnjaka s kojim će košenje biti još lakše i jednostavnije.

U trgovinama koje nude raznu opremu i uređaje za vrt možete pronaći razne vrste koje će vam pomoći da jednostavno uređujete svoj vrt i dvorište.

Otkrijte razlike među kosilicama

Ručne i samohodne kosilice su vrsta motornih kosilica koje rade na isti način, no razlikuju se u jednom bitnom detalju. Ručne kosilice pogoni osoba koja kosilicu gura istovremeno dok njome upravlja. S druge strane, samohodne kosilice imaju sustav pogona na:

  •  prednje kotače
  •  stražnje kotače

To pogon ovih kosilica čini lakšim, što samim time olakšava i košnju trave. Ipak, imate li manje travnjake ili pak mnogo prepreka koje je potrebno zaobilaziti, ručna kosilica najbolji je odabir za vas, jer ima manje dimenzije i masu pa je samim time njome lakše manevrirati.

Pogon koslica

Za uređenje travnjaka samohodne kosilice odličan su izbor. Isto za održavanje trave na raznim prostorima, primjerice u vinogradima, gdje ravne odjeljke trave omeđuju nasadi vinove loze. S obzirom da su vinogradi najčešće na padinama, važno je znati kakvu samohodnu kosilicu kupiti za takve terene. 

Samohodna kosilica olakšat će košnju jer ju nećete morati gurati uzbrdo, a najbolje je odabrati onu na stražnji pogon, koja će moći izdržati i veće padine. Ipak, ako njome želite lakše savladati košnju oko prepreka, odaberite samohodne kosilice s prednjim pogonom, kako biste njome lakše manevrirali. Na kraju, tu su i modeli s pogonom na sva četiri kotača, odličan spoj prednosti obje vrste.

Snaga je važna je lakšu košnju trave

Snaga samohodne kosilice važna je, jer neće utjecati samo na količinu zarasle trave koju će kosilica bez brige moći pokositi, već i o tome s kakvim će se terenima ona moći uspješno boriti. Za većinu korisnika ona snage 3,5 KS dovoljna je za održavanje njege travnjaka.

Ipak, imate li vrlo velik travnjak ili pak znate kako će trava na njemu uvijek biti gusta i rasti visoko te ako planirate kositi svoj travnjak veoma često, potrebna vam je još veća snaga kosilice. Kod odabira modela u obzir uzmite sve parametre, kako bi vaša kosilica bila savršen pomagač za vas i vaš travnjak.

Postovi iz iste kategorije: