Automobilske gume glavni su dio svakog automobila upravo zato što su one jedina dodirna točka automobila s cestom. Veoma je važno da su gume kvalitetne i da ne birate najjeftinije gume na tržištu, već neke skuplje kvalitetnije gume. Takve gume su u raznim internet trgovinama višestruko jeftinije nego u dućanima, stoga gume uvijek kupujte online. U tekstu donosimo sve o tome kakve vrste guma razlikujemo, koje gume su najbolje za automobil, te kako odabrati gume.

Ljetne i zimske gume

Ovo je najbolja kombinacija za vožnju, te je mijenjanje guma na felgama potrebno učiniti svakih 6 mjeseci. U slučaju da imate dva seta felgi, tada možete sami kod kuće mijenjati gume, a korištenjem ljetnih i zimskih guma postignuti ćete najbolje uvjete za vožnju. Ako tražite najjeftinije gume ovo nije najbolje rješenje za početnu investiciju, no na dugoročno kupnjom dva seta guma uštedjet ćete novac i osigurati si najbolje uvjete vožnje. Ljetne gume namijenjene su vožnji po vrućem asfaltu i na njih ne utječe pretjerano sunce, a nećete imati problema ni s kratkotrajnim ljetnim pljuskovima. Zimske gume pak podnose dobro velike hladnoće, snijeg i led. Naravno, za vrijeme jakog snijega preporučuje se korištenje lanaca iako imate zimske gume.

Gume za sva četiri godišnja doba

Popularno zvane 4 season gume su najjeftinije gume i one su namijenjene za korištenje tijekom cijele godine i svih uvjeta na cesti. One jesu jeftine, no ne pružaju kvalitetne uvjete za vožnju. Ove gume ne morate mijenjati i možete s njima voziti u svakom godišnjem dobu, no imajte na umu da je sigurnost najvažnija i da ove gume ne pružaju odlične uvjete za vožnju kod raznih vremenskih uvjeta.

YouTube video

Kako odabrati gume?

Naš savjet je naravno odabir ljetnih i zimskih guma, a veličinu ako ne znate možete provjeriti u prometnoj dozvoli automobila. Nikako nemojte birati najjeftinije gume, a kupnju definitivno preporučujemo online gdje su sve gume jeftinije od dućana. Poznate marke poput Goodyear, Continental, Michelin i Bridgestone jesu među najskupljim na tržištu, no to su jedine prave gume koje nisu plastične i koje će vam tijekom vožnje pružiti kvalitetno prianjanje uz cestu. Imajte na umu da su gume najvažnije za sigurnost i da tu ne trebate štedjeti.

Postovi iz iste kategorije: