Pogledate li automobile na cestama zimi i ljeti, možda uočite jedan zanimljiv detalj. Naime, ljeti na automobilima ima puno više aluminijskih felgi, dok zimi ima puno više čeličnih felgi. Zašto je tome tako? Zimi na cestama često ima snijega, a zimske službe po cesti posipaju sol kako ne bi dolazilo do klizanja. Sol nagriza aluminijske felge i s vremenom ih može oštetiti.

Mnogi zato za zimu imaju pripremljen gotovi set zimskih guma koje se nalaze na čeličnim felgama. One su izdržljivije, a ujedno je i zamjena ljetnih i zimskih guma puno jednostavnija.

Još neke prednosti čeličnih felgi

Kao što je ranije navedeno, čelične felge za auto su najpoznatije po svojoj čvrstoći. Upravo zbog toga, jednom kada ih kupite, vrlo vjerojatno ih više nećete morati mijenjati. Osim toga, ako ih i oštetite, one se daju jednostavnije popraviti od aluminijskih. 

Čelične felge za auto
Automobilske čelične felge sulakše za održavanje

Automobilske čelične felge su ujedno i puno lakše za održavanje. Uglavnom ih možete oprati vodom i po potrebi dodati i auto šampon. 

Nedostaci čeličnih felgi u odnosu na aluminijske

Čelične auto felge ipak imaju određene nedostatke u odnosu na aluminijske koji su mnogima dovoljan razlog da se ne odluče za njih. Neki od tih nedostataka su:

  • manjak atraktivnosti
  • ograničeni izbor dizajna
  • nešto veća potrošnja goriva

Prije svega, svi oni koji kupuju novi automobil i koji ga planiraju malo bolje dotjerati, vjerojatno neće niti pomišljati o kupnji čeličnih felgi za auto. One nisu toliko atraktivne, a i ograničene su izborom različitih dizajna. Aluminijske varijante ipak nude mogućnost puno veće personalizacije jer su dostupne u iznimno velikom broju različitih dizajna.

YouTube video

Osim toga, čelični naplatci uzrokuju i nešto veću potrošnju goriva. Puno su teži od aluminijskih te je automobilu potrebno više snage za kretanje, koji mu naravno daje gorivo.

Kupnja autodijelova u web trgovinama

Danas se sve više vozača odlučuje za kupnju autodijelova putem brojnih web trgovina. Izbora u njima ne nedostaje i nerijetko je izbor i puno veći nego u lokalnim. Ista stvar je i kada tražite kvalitetne čelične felge. Izaberite ispravnu dimenziju, dizajn i pričekajte nekoliko dana da vam stignu na kućnu adresu. Možete ih koristiti samo zimi, ali i tijekom cijele godine, ako to poželite. Nažalost, lake legure ili aluminijske felge mogu se oštetiti tradicionalnijim modelima lanaca za snijeg. Stoga je važno da ih pravilno zaštitite kako biste spriječili bilo kakvu štetu.

Pročitajte i članak pod naslovom “Dizalica za auto spašava vas u nevolji“.

Došlo je vrijeme za kupovinu novih automobilskih guma i, naravno, želite odabrati nove gume sa najboljim omjerom cijene i kvalitete? Najjeftinije gume kupite online. Čitajte više …

Autoelektrika kao zanimanje budućnosti. Što je autoelektrika i što električar radi? Čitajte više …

Moto oprema omogućava sigurnu i ugodnu vožnju na motoru. Postoji niz razloga za vožnju motocikla. Neki od njih vrlo su racionalni – niža cijena u usporedbi s automobilom, jeftinije održavanje … Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: