S automobilom nikada niste sigurni i uvijek može doći do kvara nekog njegovog dijela. Neke teže kvarove ne možete sami popraviti na cesti i potrebno je zvati vučnu službu, no kod manjih kvarova ili nezgoda možete intervenirati sami. Pucanje gume jedan je od takvih kvarova, a da biste bili spremni za njegovo rješavanje neophodno je da se u bunkeru nalazi rezervna guma i dizalica za auto. Postoje različite vrste dizalica i ovisi o tome za koju ćete se odlučiti ovisno o modelu vašeg automobila. Kako ih odabrati, te kako se auto gume mijenjaju saznajte u nastavku teksta.

Kakve vrste auto dizalica razlikujemo?

Postoje dvije glavne vrste, a to su trapezna i hidraulična dizalica za auto. Cijena ovih dva modela razlikuje se i prema njihovoj kvaliteti i nosivosti, a kao što smo već u uvodu napomenuli dizalicu morate birati prema modelu automobila koji vozite.

Dizalica za auto koja nema nosivost težine vašeg automobila može vas dovesti do ozljeda prilikom mijenjanja guma, stoga nemojte žuriti s kupnjom. Opasnost se može desiti prilikom pucanja dizalice dok je auto podignut i osim oštećenja automobila prilikom pada može doći i do nezgode ako automobil padne na vas. Stoga prilikom kupnje nemojte štedjeti, već budite sigurni da je dizalica dovoljno snažna da ga drži.

Mijenjanje automobilske gume

Nakon što vam je pukla guma najbitnije je da što prije stanete i ne vozite dok je ona prazna. Pobrinite se da je mjesto na kojem stajete ravno i po potrebi nekoliko desetaka metara iza automobila postavite trokut kako biste označili drugim vozačima da uspore.

Ovisno o gumi koja je pukla na određenom mjestu pronađite gdje postaviti dizalicu i podignite automobil da guma ne dira tlo. Skinite ratkapu ako se nalazi na felgi i odvidajte gumu, te ju skinite. Nakon toga postavite rezervnu gumu i dobro je zavidajte. Kao sigurnost osim samom rukom, možete još jače stisnuti vijak pritiskom noge. 

Nakon što ste promijenili gumu, nemojte zaboraviti da je auto podignut i da se mora spustiti dizalica za auto. Pospremite sav alat, pokupite trokut i spremni ste za nastavak vožnje!

Sjenila za auto služe kao zaštita prozora od sunca. Postoje razne vrste sjenila, a najpoznatije su vakum automobilska sjenila, klizne zavjese, te rolo sjenila. Čitajte više …

Zaštita prtljažnika veoma je bitna. Kada ste vrlo detaljni po pitanju brige o našem autu, potrebno je redovno ga čistiti i održavati njegovo dobro stanje. Čitajte više …

Anlaser ili pokretač. Jedan od razloga zašto vozilo ne pali ili ima problema kod paljenja može biti neispravan anlaser. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: