Sjemenke konoplje sve više prepoznaju kao superhranu zbog njihove nutritivne vrijednosti i zdravstvenih prednosti. Ove male, hranjive sjemenke dolaze iz biljke konoplje (Cannabis sativa) i bogate su proteinima, zdravim mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima. 

Zahvaljujući svom izvanrednom sastavu, mogu pomoći u poboljšanju zdravlja srca, jačanju imunološkog sustava i podržavanju cjelokupne dobrobiti. U ovom članku istražit ćemo njihove nutritivne vrijednosti, zdravstvene prednosti te načine kako ih uključiti u prehranu.

Nutritivne vrijednosti sjemenki konoplje

Sjemenke konoplje su prava riznica hranjivih tvari. Sadrže visokokvalitetne proteine, uključujući svih devet esencijalnih aminokiselina koje ljudsko tijelo ne može proizvesti samo. Ovo ih čini izvrsnim izvorom proteina za vegetarijance i vegane. 

Osim proteina, sjemenke konoplje su bogate zdravim mastima, posebno omega-3 i omega-6 masnim kiselinama u idealnom omjeru 3:1, što je važno za održavanje zdravlja srca i mozga. Također sadrže značajne količine: 

  • Vlakana
  • Vitamina E
  • Magnezija
  • Fosfora 
  • Kalija

Zbog svih tih tvari,  one su izuzetno hranjivi dodatak prehrani pa biste trebali razmisliti o njihovom uključivanju u svoju prehranu.

Zdravstvene prednosti sjemenki konoplje

Konzumacija sjemenki konoplje donosi brojne zdravstvene koristi. Zahvaljujući visokom sadržaju omega-3 i omega-6 masnih kiselina, pomažu u održavanju zdravlja srca smanjujući upale i regulirajući razinu kolesterola. Također su bogate antioksidansima i vitaminom E, koji štite stanice od oštećenja i jačaju imunološki sustav. 

Sjemenke konoplje imaju bogat nutritivni profil
Sjemenke konoplje imaju bogat nutritivni profil i pružaju niz zdravstvenih prednosti. Prednosti sjemenki konoplje uključuju zaštitu mozga, jačanje zdravlja srca i poboljšanje stanja kože.

Sjemenke konoplje mogu poboljšati i probavu zahvaljujući visokom udjelu vlakana, koja podržavaju zdravu crijevnu floru i sprječavaju zatvor. Nadalje, visoki sadržaj magnezija i kalija pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka i mišićne funkcije.

Načini uključivanja u prehranu

Postoji mnogo načina kako sjemenke konoplje uključiti u svakodnevnu prehranu. Jedan od najjednostavnijih načina je posipati ih po salatama, jogurtu, žitaricama ili smoothieju. Sjemenke konoplje imaju blag, orašasti okus koji se dobro slaže s mnogim jelima. Također ih možete dodati u pečene proizvode poput kruha, muffina ili energetskih pločica za dodatni nutritivni boost. 

YouTube video
Naučite kako koristiti sjemenke konoplje na 3 različita načina! U današnjem videu govorimo o sjemenkama konoplje, o tome što su sjemenke konoplje i kako koristiti sjemenke konoplje u vlastitim receptima. Radimo mlijeko od konoplje, brzu i zdravu salatu i kolačiće za doručak od kvinoje!

Za one koji žele eksperimentirati, ulje od sjemenki konoplje može se koristiti kao preljev za salate ili dodatak juhama i umacima. One također mogu biti ključni sastojak u domaćim granolama, humusu ili kao posip na tost s avokadom. S obzirom na njihovu svestranost, sjemenke konoplje lako je uključiti u razne recepte i obroke, čineći ih ukusnim i zdravim dodatkom svakodnevnoj prehrani. Na internetu možete pronaći i brojne recepti u koje su uključene i dobiti dodatne ideje za konzumiranje.

Postovi iz iste kategorije: