Izraz masne kiseline budi negativnu konotaciju jer masnoće predstavljaju nešto što loše utječe na naš organizam. Složili bismo se s prvim dijelom izjave jer kad malo bolje proučite sve dobrobiti koje mogu donijeti omega 3 masne kiseline redovitim unosom, jasno nam je svima da su neophodne za zdravlje.

Jednako kao što umjereno treba konzumirati svu vrstu hrane tako treba unositi redovito i masnoće. U tom slučaju preporučamo da nastavite čitati tekst koji slijedi jer ćemo objasniti sve pozitivne učinke na organizam unosom omega 3 kiselina.

Omega 3 kao ambasador dobrog zdravlja

Omega 3 masne kiseline su ključne za zdravlje srca, mozga, očiju i zglobova. Pomažu pri uklanjanju kroničnih upala te se zbog svog blagog djelovanja preporučuju i trudnicama za vrijeme trudnoće i dojenja.

Iako se za masne kiseline smatra da su loše za organizam, omega 3 masne kiseline su dragocjene zbog pozitivnog utjecaja na zdravlje. Omega 3 štite srce i krvne žile sniženjem triglicerida, modulacijom upalnih procesa i antiaritmijskim djelovanjem. Još su poznate po pleiotropnom djelovanju, sprečavanju agregacije trombocita, pomažu kod simptoma depresije, poremećaja sna i smanjenog libida te reguliraju krvni tlak.

Omega 3 u kapsulama se može svakodnevno konzumirati

Znanstvena istraživanja pokazuju da redoviti unos omega 3 kiselina pospješuje pamćenje i kognitivne sposobnosti, a pomaže u prevenciji Alzheimerove bolesti.

Za sve one koji pate od probavnih smetnji, omega 3 masne kiseline posjeduju jedinstvenu sposobnost ubrzanog uklanjanja lipida iz krvi poslije jela te na taj način štite i pospješuju vrlo važne metaboličke procese.

Izvori masnih kiselina omega 3

Glavni izvori omega 3 masnih kiselina su plava riba kao sardina, skuša, tuna i inćuni, te riba iz hladnih sjevernih mora kao što su haringa, bakalar ili losos.

Omega 3 kiseline nalazimo još u algama, plodovima mora, sjemenkama i orašastim plodovima. Preparati koji u svom sastavu nose koncentrat ribljeg ulja su također pojačani omega 3 kiselinama. Vrlo su efikasni u regulaciji srčane aritmije koja može povećati rizik od srčanog udara.

Među sjemenkama istaknuli bismo chia sjemenke koje obiluju omega 3 kiselinama.
Samo jedna žlica chia sjemenki u vašem omiljenom jelu može kompletno promijeniti sliku obroka koji unosite i samim time i sliku prehrambenih navika.

Zaštita kože protiv UV zračenja

Jedna od zabluda modernog doba je da kožu trebamo paziti i štititi samo tijekom ljetnih mjeseci kad je koža češće izložena suncu. Čak i tad posežemo za skupim kremama i preparatima koji neće donijeti željene rezultate u potpunosti.

Prvo što je važno istaknuti je da je koža najveći naš organ koji treba zaštitu tijekom cijele godine. Druga važna činjenica da to možemo učiniti vrlo efikasno i pravilnom prehranom.

Omega 3 kiseline pomažu kod stvaranja lipidne barijere kože i pomažu stanicama koje su izložene UV zračenju. Nedostatak istih može rezultirati suhom i ispucalom kožom.Važno je paziti na zdravlje kože tijekom cijele godine a najbolja metoda je kombinacija pravilne prehrane i njege pravilnim preparatima.

Postovi iz iste kategorije: