Kada je riječ o lovu, pogotovo onom noćnom, preglednost je vrlo bitna zbog čega postoje noćni ciljnici. To su uređaji koji pojačavaju količinu ambijentalne svjetlosti. Ono što je odlično kod njih je to što im nije nužno potreban izvor svjetlosti koji je potreban ljudima ili životinjama, već im je dovoljan izvor infracrvenog svjetla. 

Na tržištu danas postoji nekoliko vrsta, a najpoznatiji su klasični i termovizijski ciljnici.

Lovački luksuz

U lovačkim krugovima često se raspravlja o tome je li najbolji termovizijski ciljnik ili noćni uređaj, no stvar je zapravo u tome da svaki od njih ima svoje prednosti. Ukoliko ste ljubitelj tehnologije, svakako isprobajte termovizijski. Ipak, noćni ciljnici su jednostavniji za rukovanje jer termovizijski koriste posebne mete koje nisu toliko dostupne. 

Termovizijski ciljnik Night Pearl Seer 35 Plus
Termovizijski ciljnik Night Pearl Seer 35 Plus odličan je za sportske strijelce, lovce na predatore, …

Također, cijena termovizijskog ciljnika je vrlo visoka pa se tako minimalna cijena kreće od oko 2000 eura i ide na više, a stručnjaci navode kako je kupnja svakog modela ispod navedene cijene vrlo sumnjiva i riskantna te o tome valja voditi računa.

Prosječan budžet jednog lovca

Kao što je već navedeno, cijene termovizijskih ciljnika su vrlo visoke stoga trebate računati na to da će vam biti potreban prilično velik budžet. Prosječna cijena se kreće od 2000 do 3000 eura, a neki modeli dostižu cijenu i do 8000 eura. Važno je znati da ćete, ukoliko se odlučite na kupnju jednog takvog uređaja, u svojim rukama imati jedno od većih dostignuća tehnike.

A posjedovanje takvog naprednog modela zasigurno će unaprijediti i vaše sposobnosti u lovu.

YouTube video
Termovizijski ciljnik Night Pearl ORACLE 35 PLUS

Obratite pozornost na specifikacije opreme za lov

Cijenu ovih naprednih modela određuju i brojne specifikacije pa je stoga prije kupnje važno razmotriti sve njih i pronaći model koji ima idealan omjer cijene i kvalitete. Evo na što je potrebno obratiti pažnju pri kupnji termovizijskog ciljnika:

  • razlučivost senzora – što je razlučivost toplinskog senzora veća, slika će biti detaljnija i uređaj će učinkovitije obrađivati podatke
  • razlučivost zaslona – što je veća razlučivost zaslona, to će slika biti bolja i kvalitetnija. Naime, kvaliteta zaslona utječe i na radnu temperaturu i potrošnju energije stoga ne valja da je razlučivosti ni previsoka ni preniska za senzor jer će slika biti zamagljena
  • otpornost na udarce i trzaje – vrlo važan parametar jer na tržištu postoje azijski modeli koji nisu dovoljno otporni na trzaje što u nekoliko hitaca uništava uređaj.

Postovi iz iste kategorije:

    Nije pronađen