Pogledate li neko vozilo na cesti, vjerojatno će vas prvo privući njegov vanjski izgled. To se odnosi na njegove linije, boju, oblik karoserije i slično. Isto tako, mnogi će odmah uočiti i farove za auto kao još nešto što je karakteristično za svako vozilo.

Oni se tako mogu smatrati kao estetska komponenta, ali vrlo su važni i za sigurnost. Pomoću njih ćete bolje vidjeti sve tijekom noćnih uvjeta vožnje ili po lošem vremenu, a također će vas i bolje uočavati drugi sudionici u prometu.

LED rasvjeta za auto za bolju vidljivost 

Farovi za auto itekako su napredovali u posljednjih nekoliko godina. Po pitanju žarulja, prije su se najviše koristile halogene, a s vremenom se to uglavnom zamijenilo sa Xenon ili LED žaruljama. Osim estetske prednosti, ovi napredni farovi za auto pružaju bolju vidljivost noću. 

LED farovi za auto tako nude brojne prednosti, između ostalog su to:

  •  Intenzivna svjetlost
  •  Dugi vijek trajanja
  •  Energetska učinkovitost

Ova tehnološka unapređenja poboljšavaju sigurnost na cestama pružajući vozačima bolji pregled situacije u uvjetima smanjene vidljivosti.

Farovi za auto kao estetski dio

Farovi za auto nisu samo funkcionalni, već igraju ključnu ulogu u oblikovanju estetike vozila izvana. Proizvođači automobila sve više paze upravo na dizajn automobilskih farova kako bi stvorili prepoznatljiv izgled svojih vozila. To je vrlo važno za učvršćivanje pozicije branda. Neki su otišli toliko daleko da su ponudili jedinstven izgled automobilskih farova koji su karakteristični samo za tog proizvođača pa kad na ulici vidite auto, lako ćete ga po tome prepoznati.

Sofisticirani farovi za auto
Sofisticirani farovi za auto imaju tako visoku rezoluciju da mogu prikazati grafiku ili čak animaciju. Oni se mogu koristiti za prikaz upozorenja ili drugih važnih informacija ispred vozača. U teoriji, tehnologija bi mogla omogućiti automobilu da projicira cijeli film iz svojih farova.

Takvi modeli ne samo da izgledaju estetski ljepše, već i pridonose dojmu sofisticiranosti i modernosti. Zato se proizvođači trude i dalje svojim modelima vozila dati taj određeni pečat koji će ih izdvojiti od drugih.

Prilagođavanje automobilskih dodataka uvjetima na cesti

Adaptivni sustavi farova za auto danas postaju standard u modernim vozilima. Ovi sustavi koriste senzore i kamere koje prate okolinu i prilagođavaju svjetlosni snop prema uvjetima na cesti. Automatsko prebacivanje između dugih i kratkih svjetala, prilagodba kutova svjetlosnog snopa u zavojima te automatsko gašenje svjetala u prisutnosti drugih vozila čine vožnju noću sigurnijom i manje napornom za vozače.

YouTube video
Adaptivni farovi za auto pomažu vozačima da bolje vide na mračnim, zakrivljenim cestama. Farovi se okreću u smjeru vožnje na temelju kretanja upravljača, a ponekad i brzine vozila kako bi osvijetlili cestu ispred.

Zbog toga prilikom kupnje novog auta, svakako provjerite koje sve mogućnosti ima i ako je ovo nešto što vam je zanimljivo, tražite to kao dodatnu opciju.

Postovi iz iste kategorije: