Na automobilima se nalaze razne vrste svjetala. Najvažnija su naravno prednja i stražnja svjetla koja služe za osvjetljavanje ceste, ali i kako bi vas automobili bolje uočavali na cesti. No, osim njih, vrlo važna su i svjetla za maglu. Ona se nalaze s prednje i stražnje strane auta i osim za bolju osvijetljenost tijekom vožnje po magli, važna su i za bolju vidljivost, odnosno kako bi vas drugi automobili primijetili.

Nekada su bila dio dodatne opreme, a danas se nalaze u gotovo svakoj serijskoj opremi svakog automobila. Ako ih nema pri kupnji auta, svakako se savjetuje da ih zatražite.

Veća sigurnost u vožnji autom po magli

Maglenke na automobilu nisu toliko bitne za osvjetljenje, već su najznačajnije zbog sigurnosti u vožnji. Pri vožnji po magli, vidljivost ponekad zna biti vrlo mala, odnosno možete vidjeti tek nekoliko centimetara ispred auta. Prednja svjetla vam jako malo pomažu u takvim uvjetima. Srećom, prednje automobilske maglenke su tu ipak mala pomoć jer se uglavnom nalaze dosta nisko pa mogu koliko toliko pomoći pri osvjetljavanju ceste.

Stražnje maglenke za auto su tu samo kako bi pomogle u označavanju vašeg vozila, odnosno kako bi vas automobili koji vam dolaze straga što prije uočili. Riječ je je o nešto jačem crvenom svjetlu i često se nalazi samo s jedne strane vozila, dok neki modeli ih imaju s obje strane.

Maglenke za razne modele auta danas možete pronaći i u brojnim web trgovinama s autodijelovima.

Maglenke u web trgovinama s autodijelovima

Maglenke za razne modele auta danas možete pronaći i u brojnim web trgovinama s autodijelovima. Morate imati na umu da je riječ o tipskom dijelu auta što znači da svaki model ima drugačije modele pa morate pripaziti prilikom kupnje.

No, većina takvih trgovina vam nudi da jednostavno odaberete svoj model auta te će vam sustav prikazati samo one auto maglenke koje točno odgovaraju vašem modelu auta.

Meglenke kot serijska oprema
Maglenki danas se nalaze u gotovo svakoj serijskoj opremi svakog automobila.

Gasite svjetla za maglu kada više nema magle

Svjetla za maglu biste svakako trebali ugasiti nakon što prođete dio ceste na kojem je bila magla. Naime, budući da maglenke daju vrlo intenzivno svjetlo, to svjetlo može zaslijepiti vozače koji vam dolaze u susret, a pogotovo vozače koji vam se približavaju straga.

Osim toga, prema Zakonu o sigurnosti na cestama, nije dopušteno imati upaljene maglenke kada nema magle na cesti pa biste i zbog toga morali pripaziti da su ugašene kada nisu potrebne.

Upotreba maglenki na cesti
Maglenke daju vrlo intenzivno svjetlo.

Postovi iz iste kategorije: