U jednom trenutku vjerojatno ćete željeti na internet postaviti svoje web stranice, bilo da ste ih sami izradili ili vam ih je netko drugi izradio. Osim što ćete morati registrirati neku domenu koju ćete s njima povezati, morat ćete ih smjestiti na neki server, odnosno na računalo koje je uvijek spojeno na internet. 

Usluga koja će vam za to trebati naziva se web hosting i može se ugovoriti putem raznih tvrtki, od brojnih domaćih informatičkih tvrtki pa do raznih stranih tvrtki koje nude te usluge. Izbora imate mnogo, a većina tvrtki će vam ponuditi slične ponude.

VPS hosting web stranica spada u napredniju vrstu jer vam omogućuje da dobijete virtualno mjesto na nekom serveru, ali ujedno i brojne druge pogodnosti, kao što su instalacija željenih aplikacija, prilagodba raznih postavki i štošta drugo. Sve to je razlog zbog kojeg se mnogi odlučuju upravo za taj web hosting jer nudi odličan odnos uloženog i dobiveno

Različite vrste web hostinga

Kada se odlučite da želite ugovoriti web hosting i kada ste se odlučili za određenu tvrtku, morat ćete odabrati koju vrstu želite, kao i koji paket s određenim uslugama vam je najprihvatljiviji. Hosting web stranica koje nude različite tvrtke uglavnom je vrlo sličan i kod većine tvrtki ćete moći odabrati 3 najpopularnije vrste:

  • Dijeljeni 
  • VPS
  • Najam servera

Dijeljeni web hosting je najjeftinija vrsta i ugovaranjem ove usluge ćete dobiti mjesto na nekom serveru, ali bez nekih posebnih dodatnih mogućnosti. Ovo će biti dovoljno onima koji nemaju puno zahtjeva, primjerice za razne blogove, osobne stranice i slično. 

Naprednije usluge smještaja web stranica

VPS hosting web stranica spada u napredniju vrstu jer vam omogućuje da dobijete virtualno mjesto na nekom serveru, ali ujedno i brojne druge pogodnosti, kao što su instalacija željenih aplikacija, prilagodba raznih postavki i štošta drugo. Sve to je razlog zbog kojeg se mnogi odlučuju upravo za taj web hosting jer nudi odličan odnos uloženog i dobivenog.

Za sve one koji traže najbolje rješenje, nudi se zakup cijelog servera. To je najskuplje rješenje, ali u ovom slučaju ćete dobiti cijeli server samo za svoje korištenje. To znači da će sve raditi baš onako kako vi to postavite i nitko drugi neće imati utjecaj na taj server. Ovo je najbolje rješenje za velike poslovne stranice.

YouTube video

Paketi s uključenim brojnim informatičkim uslugama

Osim što ćete kod različitih tvrtki moći birati neke od gore navedenih vrsta web hostinga, one će vam dati da odaberete i određene pakete s uslugama. Neke od usluga uključuju upravljanje poddomenama, upravljanje e-mail adresama, certifikate za web stranice i sl. Neke od tih usluga su besplatne, druge se plaćaju.

Zato je važno da prije nego ugovorite web hosting dobro razmislite što vam točno treba kako biste odabrali onu najbolju vrstu i najbolji paket s uključenim uslugama.

Postovi iz iste kategorije: