Kada dolazite u neku fizičku trgovinu, sigurno se dobro osjećate kada vidite određene stvari vezane uz zaštitu potrošača, primjerice zaštitara na ulazu i sl. Kada posjećujete neke stranice na internetu, svakako biste trebali obratiti pozornost na određene stvari koje vas tamo mogu zaštititi. A jedan od mehanizama zaštite su SSL certifikati. Oni se postavljaju na web stranice kako bi posjetitelji bili sigurniji u njihovu vjerodostojnost.

Postoji više različitih vrsta, a u nastavku pročitajte sve o njima, kako se koriste i od čega vas mogu zaštititi.

SSL certifikati na internetu predstavljaju određeni sigurnosni sloj između vašeg internetskog preglednika i poslužitelja na kojem se nalaze web stranice koje ste posjetili.

Kako funkcioniraju SSL certifikati

SSL certifikati na internetu predstavljaju određeni sigurnosni sloj između vašeg internetskog preglednika i poslužitelja na kojem se nalaze web stranice koje ste posjetili. Njihovo postojanje je najvažnije na svim onim web stranicama koje od korisnika traže upis određenih podataka koji se prenose na stranicu. Hakeri te podatke mogu presresti pa je vrlo bitno da je ta komunikacija između vašeg računala i poslužitelja sigurna. A tu u igru dolaze internetski SSL certifikati koji štite tu komunikaciju.

To znači da ako haker i na neki način dođe do tih podataka koje vi šaljete prema poslužitelju, neće s njima moći ništa jer ih neće moći dešifrirati.

Brzo saznajte je li web stranica sigurna

Nažalost, veliki broj današnjih web stranica nema instaliran nikakav oblik zaštite što ih čini ranjivijima na razne hakerke napade. Ako posjećujete neku web trgovinu putem koje želite obaviti neku kupnju, vrlo je važno da je ona sigurna. Prilikom kupnje ćete morati unositi vrlo osjetljive podatke i slati ih prema toj web stranici pa jer vrlo važno da je osigurana SSL certifikatom.

A kako saznati da neka web stranica ima instaliran SSL certifikat? To možete lako vidjeti na dva načina:

  • Naziv internetske domene počinje s protoklom https:// 
  • Pokraj naziva web stranice nalazi se lokot i klikom na njega se otvaraju detalji o SSL certifikatu

Ugovaranje putem informatičkih tvrtki online

SSL certifikati se mogu ugovoriti putem brojnih informatičkih tvrtki i sve možete obaviti online, u svega nekoliko klikova mišem. Morat ćete samo odabrati željenu vrstu SSL certifikata te unijeti web stranicu na kojoj bi on trebao biti postavljen.

Sve možete ugovoriti putem neke domaće ili strane informatičke tvrtke, a rezultat će na kraju biti isti. Ako već niste, kod većine tvrtki možete odmah ugovoriti i druge potrebne usluge, poput hostinga web stranica ili registracije domene.

Postovi iz iste kategorije: