Na internetu se danas mogu pronaći brojne web stranice, od raznih poslovnih, osobnih, raznih blogova i slično. Sve one imaju nešto zajedničko. Sastavljene su od nekog naziva domene i ekstenzije. Prema ekstenziji se može brzo prepoznati o kakvoj je domeni riječ. Vidite li nešto poput .COM, .INFO, .EU i slično, riječ je o globalnoj domeni. A vidite li nešto poput .HR, .SI, .RS i slično, riječ o nacionalnoj domeni.

Nacionalna domena je ona od određene zemlje i ističe se po kratici te zemlje. Tako je domena HR nacionalna domena Hrvatske. 

Zašto odabrati domenu HR

Ako se pitate zašto je domena HR dobar izbor, odgovora ima nekoliko. Glavni razlog zašto biste je mogli odabrati je ako imate neku web trgovinu ili ćete nuditi neke usluge za domaće tržište, odnosno korisnicima iz Hrvatske. Tada ćete puno lakše napraviti reklamne kampanje jer će vaši potencijalni kupci kad vide domenu HR i prije nego posjete web stranicu pretpostaviti da je riječ o nekoj domaćoj web stranici.

domena HR za potencijalne kupce
Ako imate web trgovinu ili usluge za domaće tržište, tada ćete puno lakše napraviti reklamne kampanje jer će vaši potencijalni kupci kad vide domenu HR.

Osim toga, domena HR je odličan izbor i zbog ostvarivanja dobrog rezultata kod pretraživanja. Naime, Google i ostali pretraživači će bolje rangirati web stranicu koja se nalazi iza HR domene za korisnike iz Hrvatske, a to je upravo ono čemu morate težiti.

Naplatna i besplatna hrvatska nacionalna domena

Kada birate hrvatsku nacionalnu domenu, možete se odlučiti za dvije vrste:

  • Naplatnu
  • Besplatnu

Svaka ima svoje prednosti i mane, ali mnogi će se radije odlučiti za naplatnu varijantu jer nudi više mogućnosti. Naplatna domena HR je zapravo vrlo slična bilo kojoj globalnoj domeni jer ćete sami moći birati naziv, registrira se na sličan način putem neke informatičke tvrtke, možete registrirati više takvih i slično. Jedina razlika od globalne će biti u ekstenziji koja će u ovom slučaju biti .HR.

I besplatna domena može biti zanimljiva

Odlučite li se pak za besplatnu HR domenu, morat ćete pristati na određene kompromise. Naime, u slučaju odabira besplatne varijante, nećete moći potpuno proizvoljno birati naziv, već ćete morati slijediti određena pravila. Osim toga, besplatna domena HR ima još jedan nedostatak, a to je da ćete moći registrirati samo jednu takvu. 

Kako do besplatne domene .HR?

Unatoč tim nedostacima, imate li neke vlastite web stranice ili pišete blog ili nešto slično, ova besplatna varijanta mogla bi vam biti i više nego dovoljna.

Postovi iz iste kategorije: