Baš kao i kod ljudi i kod životinja je za pravilan rast, razvoj i cjelokupno zdravlje vrlo bitna prehrana. Govorimo li o životinjama i njihovom rastu i razvoju, iznimno je važno kupovati i svojim ljubimcima u njihovim najranijim danima davati najbolju hranu za štence. 

Kupnjom one kvalitetne svojim ljubimcima omogućavate dobar fizički i psihički razvoj, a kako biste izabrali baš najbolju hranu za štence, u nastavku vam donosimo kratak vodič najvažnijih smjernica.

Hrana je ključ za pravilan rast štenaca

Kada govorimo o štencima i njihovoj prehrani, vrlo je važno znati da je upravo hrana za štence jedan od glavnih izvora važnih nutrijenata za vaše ljubimce. Naime, štenci rastu vrlo brzo pa se tako već u prvom tjednu njihova života, njihova težina udvostručuje, a u kasnijim tjednima i učetverostručuje. 

YouTube video
Sve što trebate znati o tome kako hraniti štence.

U idućih šest mjeseci oni dosežu oko 50 % svoje konačne težine, zbog čega je ključno davati im najbolju hranu za štence kako bi njihov rast i razvoj tekao pravilno te kako bi bili zdravi. U trgovinama ćete je najčešće prepoznati po tome što u svom nazivu ima riječi Junior ili Puppy.

Nemojte pretjerivati s hranom za štence

Iako svi žele najbolje za svoje štence, stručnjaci upozoravaju kako treba paziti kada je u pitanju hrana za štence, odnos kako s njome ne bi trebalo pretjerivati. Istraživanja su pokazala kako štenci vrlo često imaju problema s:

  • Viškom energije
  • Nebalansiranim unosom minerala

Glavni razlog zbog kojeg dolazi do ovih problema kod štenaca je zapravo to što ih vlasnici hrane prečesto i/ili s prevelikim količinama hrane za štence.

Proteini su ključni za razvoj pasa

Kako bi štenci nakon prestanka hranjenja majčinim mlijekom pravilno i zdravo rasli, vrlo je važno osigurati im prehranu koja obiluje proteinima. Kao najbolja hrana za štence s najvišim udjelom proteina pokazala se ona koja se sastoji od mišićnog mesa, mliječnih proizvoda ili jaja. 

Važnost uzimanja proteina važna je zbog stvaranja novog tkiva kao i održavanja onog postojećeg jer tijelo psa tek u manjoj količini samostalno može proizvesti proteine. 

Pratite upute veterinara

Iako je većini vlasnika vrlo bitno da njihovo štene raste brzo i bude zdravo, oni vrlo često prebrzo prelaze s hrane za štence na onu za odrasle pse što nikako nije dobro. Prvenstveno zbog toga što je hrana za odrasle pse nedovoljno opskrbljena proteinima, mineralima i vitaminima.

Hranite svoje štence sa najbolju hranu 3 puta dnevno.
Hranite svoje štene 3-4 puta dnevno u malim obrocima. 3 mjeseca do 6 mjeseci: Smanjite 1 dojenje, ako jedu 4 puta dnevno. Nastavite hraniti svoje štene 3 puta dnevno sa najbolju hranu za štence u malim obrocima.

To može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema što svakako nije poželjno pa biste se o prelasku na takvu hranu svakako trebali informirati kod svog veterinara.

Osim mesa poput piletine i govedine, u prehranu pasa treba uključiti i ribu. Papaline za pse su odličan izbor za tu svrhu. Čitaj više …

Postovi iz iste kategorije: