Vretena spadaju u proizvode iz kategorije linearne tehnike. U tu linearnu tehniku mogu se još svrstati razna slična pomagala, poput ležajeva, vodilica i drugih sličnih prozivoda. Osim toga, vrlo važni proizvodi su i maziva koja sa koriste za podmazivanje raznih dijelova. To se nikako ne smije zanemariti jer podmazivanje mnogim dijelovima osigurava ispravno funkcioniranje.

Proizvodi iz kategorije linearne tehnike mogu se pronaći u lokalnim i web trgovinama. Ako znate točno što vam je potrebno, onda u web trgovini vjerojatno možete pronaći nešto povoljnije cijene. Ako niste posve sigurni što vam je potrebno, u lokalnim trgovinama lako možete potražiti i pomoć prodavača.

Vretena za redovitu uporabu

Vreteno za montažu koristi se u razne svrhe. Izgleda kao izduženi vijak i pomoću njega se lako mogu montirati i spojiti razni predmeti. Osnovna svrha mu je da nakon spajanja ostalih dijelova na njega, zajedničku vrtnju pretvara u pravocrtno kretanje tih dijelova.

Za raznu redovitu uporabu koriste se dvije vrste:

  • Kuglično vreteno
  • Trapezno vreteno

Prije kupnje trebali biste točno znati za što ih planirate koristiti kako biste se mogli odlučiti za najprikladniju vrstu.

Razlike u maticama

Kuglično i trapezno vreteno se odmah mogu razlikovati prema matici. Klasična matica dio je trapeznog vretena te se on koristi za spajanje nekih uobičajenih dijelova. Matica je najčešće izrađena od bronce i plastike pa zbog toga ne može podnijeti vrlo veliko opterećenje.

Trebate li matice koje mogu podnijeti veće opterećenje, onda je bolje da se odlučite za kuglično vreteno jer ono dolazi s posebnom maticom koja može podnijeti puno veće opterećenje. A razlog za tu veću nosivost je činjenica da se unutar nje nalazi puno malih kuglica. Upravo zbog toga morate biti i posebno oprezni kada tu maticu skidate. Ako je skinute rukom, vjerojatno će kuglice ispasti i ona više neće biti upotrebljiva. Stoga se morate poslužiti nekim dodatkom pri skidanju, primjerice možete koristiti tuljac.

Kupnja proizvoda linearne tehnike online

Proizvodi iz kategorije linearne tehnike, kao što su vretena, ležajevi, vodilice i slično mogu se lako pronaći u nekim specijaliziranim trgovinama online. Za većinu proizvoda ćete tamo pronaći i sve potrebne podatke, poput:

  • Dimenzija
  • Maks. opterećenja
  • Svih dodataka u kompletu itd. 

Ako točno znate što vam je sve potrebno, onda je kupnja u takvoj specijaliziranoj web trgovini s linearnom tehnikom vrlo jednostavna, a vrlo vjerojatno ćete i uštedjeti jer su cijene često niže nego u lokalnim trgovinama. 

Postovi iz iste kategorije: