Ukoliko razmišljate o otvaranju firme u Sloveniji, važno je odlučiti koji oblik firme ćete otvoriti. Naime, kod otvaranje firme u Sloveniji postoji nekoliko vrsta firmi koje možete otvoriti, a to su: društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o), takozvana sestrinska firma, predstavništvo firme (filijala) te samostalna tvrtka u vlasništvu pojedinca.

Najčešći izbor je društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o) za koje minimalan temeljni kapital iznosi 7500 eura, a koji se kasnije koristi za poslovanje firme.

Proširenje poslovanja

Ukoliko već imate otvorenu firmu u nekoj europskoj zemlji, a želite proširiti poslovanje u Europskoj uniji, u ovom slučaju u Sloveniji, otvorite firmu u Sloveniji u obliku sestrinske firme ili predstavništva (filijale). Vlasnik sestrinske firme je matična firma, odnosno društvo s ograničenom odgovornošću. Minimalan temeljni kapital za ovu vrstu firme je 7500 eura koji de kasnije također koristi za poslovanje firme.

Otvorite firmu u Sloveniji

Predstavništvo ili filijala otvara se u slučaju kada planirate obavljati istu djelatnost kojom se bavi matična firma i u Sloveniji. U Sloveniji se predstavništvo zove podružnica te se smatra vrstom poslovne jedinice matične firme te ne podrazumijeva pravni oblik društva s ograničenom odgovornošću. Važno je znati kako se podružnica može registrirati samo na one djelatnosti koje obavlja i matična firma. Kada govorimo o temeljnom kapitalu, za otvaranje podružnice nije potreban početni kapital, a za njezino poslovanje odgovara matična firma.

Samostalni poduzetnik

Još jedna od mogućnosti kada je u pitanju otvaranje firme u Sloveniji je i to da budete samostalni poduzetnik, odnosno da otvorite poduzeće koje zastupate kao fizička, a ne pravna osoba. U tom slučaju samostalno i pod svojim imenom obavljate dopuštene i registrirane djelatnosti u osnovnom i dopunskom zanimanju. 

Važno je znati da za otvaranje ovakve vrste firme morate biti državljanin neke od zemalja članica Europske unije ili morate imati najmanje godinu dana boravka u Sloveniji. Uvjeti koje morate zadovoljavati kao samostalni poduzetnik su:

  •  dozvola za boravak (i najmanje godinu dana neprekidnog boravka u Sloveniji)
  •  rad na osnovi samozapošljavanja. 

Čitajte i sljedeći članak: Trgovanje kriptovalutama na mjenjačnicama

Trgovanje kriptovalutama odvija se na mjenjačnicama, na kojima postavljate naloge za kupnju i prodaju te pratite graf vrijednosti valute.

Uvjeti za otvaranje d.o.o. oblika firme

Ukoliko ste se odlučili za otvaranje firme d.o.o. oblika u Sloveniji, potrebno je imati slovenski porezni broj koji se dobiva nakon dostavljanja kopije putovnice i podataka o adresi stalnog boravišta te potvrde o poreznoj rezidentnosti iz države u kojoj je fizička ili pravna osoba porezni obveznik. 

YouTube video
Video: Prednosti poslovanja u Sloveniji (kupujte i prodajte u Sloveniji)

Nakon dobivanja poreznog broja slijedi rezervacija željenog imena tvrtke, dostava podataka o sjedištu i poslovnoj adresi tvrtke, a zatim i prijava datuma početka rada tvrtke. 

Postovi iz iste kategorije: