Pozitivan utjecaj magnezija i njegovih spojeva već je nadaleko poznat svima, no među njima se ističe magnezijev klorid. Naime, on se naziva i kraljem magnezijevih spojeva te se upotrebljava u prehrani te u lokalnoj primjeni. 

Učinkovitost magnezijevog klorida iznimno je visoka zbog čega ne čudi njegova velika popularnost među korisnicima. Jedan od najvažnijih učinaka je u okoštavanju zbog čega, tijekom uzimanja s kalcijem, štiti od osteoporoze i karijesa.

Zdravstvene indikacije

Borba protiv osteoporoze i karijesa samo je jedan od učinaka ovog spoja, a uz to magnezijev klorid blagotvorno djeluje i na brojne druge bolesti i medicinska stanja poput:

  • Dermatoloških problema poput akni, ekcema, psorijaze, urtikarije
  • Respiratornih problema poput astme, peludne groznice
  • Gastrointestinalnih problema
  • Problema muškog reproduktivnog sustava poput impotencije, bolesti prostate
  • Kardiovaskularnih problema poput problema s cirkulacijom
  • Parkinsonove bolesti

Genetsko djelovanje ovog kemijskog spoja

Uz povoljan učinak na brojne zdravstvene poteškoće, magnezijev klorid djeluje i na enzime u ljudskom organizmu. Zbog toga stručnjaci navode da je on jedan od glavnih sudionika u brojnim metaboličkim procesima u tijelu. Jedan od takvih procesa je i aktivacija enzima koji su nužni za replikaciju i popravak DNA.

Gdje pronaći magnezijev klorid

Osim unošenja magnezijevog klorida u organizam kroz različite dodatke prehrani, jedan od najboljih načina njegova unosa je indirektan unos kroz hranu. Hrana koja je bogata magnezijevim kloridom je heljda, bulgur, sezam, lan, grah i orašasti plodovi. 

Turski bulgur sadrži puno magnezijevog klorida
Turski bulgur sadrži puno magnezijevog klorida

S obzirom na to da do njegova nastanka dolazi konzumacijom magnezija i njegovim rastvaranjem u želucu, rizik za pojavu nuspojava je vrlo malen. A to je svakako razlog zbog kojega bi ga svi trebali uvrstiti u svoju ishranu i suplementaciju.

Idealne doze za dobro zdravlje

Kako ni sa čime ne valja pretjerivati, isto vrijedi i za ovaj kemijski spoj. Stručnjaci navode kako je idealna količina magnezija 375 mg dnevno za odrasle muške osobe i 310 mg za odrasle ženske osobe. S obzirom da je magnezijev klorid moguće pronaći u hrani, njegov nedostatak sugerira siromašnu i jednoličnu prehranu. A to je ono što svakako treba izbjegavati i mijenjati jer isti nerijetko dovodi do razvoja raznih bolesti i opasnih zdravstvenih stanja.

18 nevjerojatnih prednosti magnezijevog klorida

Ipak, sve to se pravilnom i raznolikom ishranom, posebno onom bogatom magnezijevim kloridom, vrlo lako može prevenirati, a time se cjelokupno zdravstveno stanje može održavati na visokoj razini što je ono čemu svatko mora težiti.

Postovi iz iste kategorije: