Dobra unutrašnja i vanjska rasvjeta uvelike može utjecati na ugođaj u prostoru. Nažalost, u procesu unutarnjeg uređenja, dizajn svjetla jedna je od stvari koja se često previdi, pa lijepo uređen i moderan prostor često gubi dio šarma kada se upale svjetla. 

Upravo tbog toga, važno je posvetiti dovoljno vremena, truda i ulaganja u rasvjetu koja je kvalitetna, dugotrajna, fleksibilna i štedljiva. A upravo učinkovita LED rasvjeta se pokazuje kao izvrsno rješenje.

Dobro ulaganje za osvjetljenje

LED rasvjeta uvjerljivo je najštedljivija vrsta rasvjete na tržištu danas. Usporedba potrošnje energije klasične, štedne i LED rasvjete istog broja lumena pokazuje kako LED rasvjeta u prosjeku za istu količinu svjetla troši tri do pet puta manje energije od drugih vrsta rasvjete. 

Uz to, mnogi je nazivaju i dugotrajna LED rasvjeta jer LED žarulje nude čak i do 10 tisuća radnih sati, što znači da ćete ih moći koristiti godinama prije neg što ćete ih morati zamijeniti.

YouTube video

Veza ugođaja i boje svjetla

LED rasvjeta za kućanstvo nudi mogućnosti koje klasična rasvjeta nema. Prije svega, omogućuje da sami birate boju bijelog svjetla

  • toplo ili
  • hladno.

To će uvelike utjecati na ugođaj u prostoriji dok su upaljena svjetla. Za prostorije u kojima se odmarate i opuštate, bolje je odabrati toplije bijelo svjetlo, koje je naizgled mekše i ugodnije – savršeno za dnevni boravak ili spavaću sobu. Za prostore gdje je dobro osvjetljenje bitno, poput kupaonice ili kuhinje, dobar odabir je hladnije bijelo svjetlo, koje će za isti broj lumena dati svijetliji ugođaj.

Čitajte i sljedeći članak: Kamen za interier je idealna dekoracija vašeg doma

Iako je neko vrijeme bio van fokusa dizajnera, kamen za interier se vratio na velika vrata.

Vrste osvjetljenja

U svakoj prostoriji u kojoj boravite duže vrijeme dobro je imati dvije vrste LED rasvjete :

  •  opću 
  • ambijentalnu

Opća se odnosi na onu koju palite dok radite neki posao, poput čišćenja, razgovora ili čitanja jer takva rasvjeta mora biti dobra i jaka. Ambijentalna LED rasvjeta pak treba biti mekša i slabija. Ona je pogodna za druženje, gledanje filmova i odmaranje te se najčešće sastoji od nekoliko manjih svjetala u kutovima prostorije. Obje vrste LED rasvjete možete spojiti u jedno uz dimmere, odnosno prigušivače koji će vam omogućiti kontrolu nad jačinom svjetla u prostoriji. Za radne površine dobro je također imati i direktno svjetlo – koje bez velikog rasipanja svjetla osvjetljava jednu točku površine.

Najštedljivija opcija osvjetljenja na tržištu danas. LED je skraćenica za light emitting diode (svjetleća diodu). LED rasvjetni proizvodi proizvode svjetlost otprilike 90% učinkovitije od žarulja sa žarnom niti. Kako rade? Čitaj više …

Postovi iz iste kategorije: