U svijetu rasvjete je u posljednjih nekoliko godina zabilježena povećana potražnja za LED svjetlima koja su postala potpuni must have kada je riječ o postavljanju rasvjete i rasvjetnih tijela. Osim što su modernog izgleda koji se uklapa u moderno uređenje prostorija, ona su također značajno bolja u vidu snage osvjetljavanja. 

Naime, za razliku od klasičnih svjetala, LED svjetla imaju i do 5 puta jaču snagu osvjetljavanja, ali i značajno duži vijek trajanja. Zato su odličan izbor za sve one kojima je dobro osvjetljenje jedan od ključnih parametara u izboru vrste rasvjete.

Značajna ušteda električne energije

Iako LED svjetla imaju brojne prednosti, kao što je snaga njihovog osvjetljavanja i brojne druge, ono što najviše brine korisnike diljem svijeta koji razmišljaju o kupnji je njihova cijena. Naime, cijena LED svjetala u odnosu na cijenu klasičnih svjetala je značajno viša, no stručnjaci napominju kako je i ušteda koja se ostvaruje njihovim korištenjem puno značajnija nego kod klasičnih svjetala. 

LED svjetla na stropu dnevne sobe
LED svjetla štede električnu energiju

Zapravo, stručnjaci napominju da je količina novca ušteđenog tijekom korištenja LED svjetala i veća od početne razlike u cijeni pa se tako ona već u nekoliko mjeseci korištenja isplate.

Razne varijante LED svjetala

S obzirom na to da su se LED svjetla počela sve više kupovati kao jedna od ili jedina opcija za osvjetljavanje domova, proizvođači su se potrudili ispuniti sve funkcionalne i estetske zahtjeve svojih kupaca. U tom smislu danas su na tržištu dostupne različite varijante, a kao neka od najpopularnijih pokazala su se:

  • Ugradbena LED svjetla
  • LED reflektori (sa senzorom i bez senzora)
  • LED lusteri

Ugradbeni modeli posebno su popularni u moderno uređenim prostorima jer djeluju kao gotovo nevidljiva rasvjetna tijela, a daju značajno osvjetljenje prostoru. Ovaj tip najčešće možemo vidjeti u kuhinjama, na stropovima dnevnih boravaka, ali i u podovima vrtnih i dvorišnih prilaza.

Sigurnost LED rasvjete

Osim ugradbenih modela koji su vrlo popularni kod korisnika, LED reflektori sa senzorom još su popularniji i još rasprostranjeniji u brojnim domovima. Prvi razlog tome je svakako činjenica da je ugradnja ugradbenih LED svjetala nešto kompleksnija, da zahtijeva zadovoljavanje određenih prostornih parametara, ali i pozivanje stručnjaka koji će ju postaviti.

Jesu li LED svjetla sigurna? Naučite činjenice, znajte rizike.

Za razliku od njih, LED reflektori sa senzorom puno su jednostavniji za postavljanje, a istovremeno i vrlo korisni kada je u pitanju održavanje sigurnosti u dvorištima i vrtovima.

Prilikom uređenja svakog doma, velik broj vlasnika najveću pažnju posvećuje kupnji glavne rasvjete, kao i opremanju prostora namještajem, a manji je broj onih koji razmišljaju o kupnji i ugradnji dekorativnih svjetala. Čitajte više kako možete napraviti Male promjene uz dekorativna svjetla.

Postovi iz iste kategorije: