Iako je neko vrijeme bio van fokusa dizajnera, kamen za interier se vratio na velika vrata. Tradicionalno vezan uz mediteranski i rustikalni stil pronašao je svoj put i do modernog uređenja doma. Postoji nekoliko razloga za to, a među najvažnijima je njegova izdržljivost i postojanost, nezahtjevnost održavanja te šarm koji daje svakom prostoru. 

Izbor ukrasnog kamena za interijer je velik, a širok je i raspon boja koje možete izabrati. Izbor ovisi o tome imate li tradicionalno ili moderno uređen dom. Tradicionalnom domu pristaju sve vrste kamena osim izrazito glatkih i sjajnih površina jer tradicionalne kuće traže rustikalna rješenja.

Ploče iz kamena su postojane i izdržljive

Moderno uređenom domu pristajat će i domaći grubo klesani kamen na zidovima, dok će za pod ipak biti bolji uglačani kamen. Kako taj uglačani kamen ne bi puno odudarao od zidnog rustikalnog kamena potrebno je izabrati vrstu uglačanog kamena koji izgleda kao istrošeni kamen. Osim što takve glatke ploče iz kamena odlično izgledaju u kupaonicama i kuhinjama, vrlo su lake za održavanje. 

Kamen za interier
Iako je neko vrijeme bio van fokusa dizajnera, kamen za interier se vratio na velika vrata.

Kameni dekor u dnevnom boravku

Kameni za interier je jako lijep ukras dnevnom boravku, ali je bitno da budete umjereni u količini. Najbolji izgled ćete postići ako kamenom obložite samo jedan dio prostorije ili jedan zid. U protivnom bi mogli zagušiti prostor, smanjiti ga i učiniti prehladnim. Najbolje mjesto za postavljanje kamenog dekora u dnevnom boravku je zid iza komode ili sofe.

Čitajte i sljedeći članak: Uklopite tegle za cvijeće u svoj dom

Nakon odabira određene biljke, zemlje i svih potrebnih dodataka za njegovu sadnju, idući korak u izboru je izbor tegle za cvijeće u kojoj će cvijeće rasti.

Ako želite postaviti kamene ploče u kuhinju možete to učiniti i na podu, ali i na zidu, a mi preporučujemo da to učinite na prostoru koji razdvaja gornje i donje kuhinjske elemente jer će ovdje doći do najboljeg izražaja. U kupaonici birajte bilo koji zid koji želite, ali i tu je važno ne pretjerivati, osobito ako planirate postaviti kamen za interier u tamnijoj nijansi. 

Nekoliko savjeta za ukrašavanje prostora kamenom

Ako ste za ukrašavanje kamenom izabrali jedan zid u dnevnom boravku, ostale zidove obojite u neutralnim tonovima kako bi kamen najbolje došao do izražaja. Ako volite kamene ploče na zidovima ili podovima tada je najbolje uz njih izabrati minimalistički namještaj što jednostavnijih linija. Uz ukrasni kamen za interier Vmkunovar najbolje pristaje:

  • drvo 
  • staklo
  • prirodne tkanine

Većina dizajnera preporučuje da se kamenom ukrase ili samo zidovi ili podovi, jer previše kamena ne pristaje svim prostorima.  Na kamene zidove ne smijete postaviti nikakve ukrase, slike ili ogledala jer ćete time samo narušiti njegovu ljepotu. Ako birate ploče iz kamena za pod ili kuhinjske površine, raspitajte se o njihovoj poroznosti jer neke od njih se teže čiste od mrlja.

Postovi iz iste kategorije: