Najdragocjenija stvar na svakom računalu je svakako njegov hard disk. Koliko god da je skup i vrijedan vaš kompjuter – podaci na njemu su vjerojatno važniji. Čak i osobna računala sadrže nezamjenjive stvari kao što su obiteljske fotografije i bitni financijski podaci. Što se tiče poslovne sfere ovdje je situacija još i ozbiljnija jer može doći do gubljenja još važnijih podataka, ali srećom postoji restauriranje hard diska. Ono će vratiti izgubljene podatke, te spriječiti neke veće gubitke.

Restauracija hard diska spašava podatke

Srećom postoji način za spašavanje vaših podataka, a zove se restauriranje hard diska. Ovu uslugu nude specijalizirane firme koje mogu u određenoj mjeri spasiti izgubljene podatke. Važno je shvatiti da se najčešće ne mogu spasiti svi podaci i da se spašavanje podataka razlikuje s obzirom na razlog kvara hard diska. Primjerice, postupak za restauriranje hard diska koji je fizički oštećen je drugačiji od restauracije hard diska uništenog zbog grešaka u operativnim sustavima računala.

Spasite podatke sami

Restaurirani hard disk možete pokušati i sami i to pomoći besplatnih ili plaćenih programa za povrat podataka. Ako je vaš hard disk fizički oštećen vjerojatno vam ovo neće biti od koristi, ali zato postoje profesionalne tvrtka koje će to učiniti umjesto vas. Naš savjet je da se ne opuštate sami u spašavanje podataka, jer na taj način možete napraviti kontra efekt i izbrisati podatke zauvijek.

Čitajte i sljedeći članak: Kloniranje SSD diska kao backup podataka

Kloniranje SSD diska je jedan od najčešćih načina za raditi backup važnih datoteka i podataka.

Što se tiče cijene tih usluga one se razlikuju prema stupnju oštećenja hard diska i zahtjevnosti popravka. No budite bez brige, jer niti jedna tvrtka koja se bavi restauriranjem hard diska neće niti započeti servis dok ne pregleda disk i otprilike procijene koliki će to biti izdatak za vas. Ni njima nije u interesu obaviti neki servis, a da korisnik nakon toga odustane od dogovorenog posla zbog pretjerane cijene.

Servis računala

Svakako izaberite neku renoviranu tvrtku koja dugo posluje na tržištu jer je iskustvo stručnjaka u ovim slučajevima neprocjenjivo. Restauriranje hard diska je mnogo teži zahvat nego spašavanje podataka sa ostalih medija pa sigurno želite znati da je vaš disk u pravim rukama. Poznate tvrtke koje se bave ovakvim slučajevima imaju visoku uspješnost rješavanja problema i uspijevaju spasiti veliku količinu podataka. Bitno je da brzo reagirate na sve promjene u radu vašeg računala, jer na taj način možete spriječiti veću štetu. Čudni zvukovi, sporo učitavanje i usporeni rad su najčešći simptomi kvara koji može načiniti ogromnu štetu ako se odmah ne sanira. Da ne bi uopće došlo do ovih situacija olakšajte svoje čuvanje podataka spremanjem na USB- stickove ili cloudove kako bi ih u slučaju nestanka jednostavno prenijeli natrag na računalo.

Kloniranje diska za računalo. Dok su računala jednostavno neizostavne naprave za normalno odvijanje profesionalnog života ogromnog broja ljudi u svijetu, u isto vrijeme nisu baš uvijek pouzdana. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: