Danas postoji niz raznih alata koje možete koristiti kako biste spriječili moguće neželjene posljedice koje se tiču gubitka podataka i slično. Podaci su vrlo vrijedni, a jednom kada iz izgubite, postat ćete svjesni velikog problema koji može nastati, ako je primjerice riječ o vrlo važnim poslovnim dokumentima. Jedan od načina da se to spriječi je kloniranje diska.

Riječ je o postupku kojeg možete napraviti i sami, a ako ga ne znate sami napraviti, možete zatražiti pomoć neke tvrtke ili pojedinca. U nastavku saznajte više o ovom postupku.

Oni koji se već duže vrijeme služe računalom možda su i čuli za kloniranje diska .

Općenito o kloniranju diska

Oni koji se već duže vrijeme služe računalom možda su i čuli za kloniranje diska, ali ne znaju puno o tome jer misle da im neće trebati. No, riječ je o vrlo korisnom postupku koji vas kasnije može spasiti od brojnih problema. U biti, kloniranje diska je stvaranje njegove identične kopije u obliku jedne datoteke. Kada klonirate disk, onda ćete  spremiti sve njegove:

  • Podatke, programe, operativni sustav
  • Postavke programa
  • Postavke operativnog sustava i sl.

Uglavnom, kada takvu sliku diska prebacite na neki drugi disk i otvorite je, trebali biste dobiti sve isto kao što ste imali i ranije na starom disku. Ovo je odlična opcija čak i ako samo želite kupiti novi disk i preseliti sve podatke sa starog na taj novi. A ujedno je i odlična opcija za slučaj da dođe do gubitka podataka.

Redovito klonirajte disk

Ako se odlučili za kloniranje diska u svrhu prevencije oporavka podataka, tada taj postupak morate raditi redovito. Naime, nakon što jednom napravite taj postupak, on će u tu jednu datoteku spremiti sve tadašnje postavke, programe, podatke i slično. Kada vi instalirate nove programe, dodajete nove podatke ili mijenjate bilo kakve postavke, to se neće automatski ažurirati u toj slici, već ćete morati ponovno pokrenuti taj postupak.

Budete li to radili redovito, uvijek ćete imaju svježu kopiju svih potrebnih podataka spremnu za prebacivanje na disk.

Preuzmite programe s interneta

Programi za kloniranje diska se danas mogu i preuzeti s interneta. Neki su besplatni, dok ćete neke morati platiti. Ponekad će vam čak i besplatna varijanta biti dovoljna, ali svakako provjerite što je sve uključeno u nju kako kasnije ne biste imali problema.

Ako ne znate sami napraviti ovaj postupak, pronađite neku tvrtku koja nudi razne informatičke usluge, a između ostalog i kloniranje diska pa će vam to sve oni odraditi.

Postovi iz iste kategorije: