U današnje vrijeme većinu podataka čuvamo digitalno, te je vjerojatnost njihovog slučajnog gubljenja puno veća. Do nestanka podataka s hard diska može doći zbog raznih stvari, od slučajnog brisanja, pa sve do mogućnosti da se desi kvar na hard disku. Kako bi zaštitili svoje podatke, veoma je važno kloniranje diska, jer ćete tako imati identičnu kopiju svih vaših datoteka i informacija. 

Bitno je napomenuti da je spašavanje podataka moguće u slučaju kvara ili slučajnog brisanja, no veoma je važno da ga obavlja profesionalna tvrtka. Kroz ovaj tekst ćemo vas upoznati s time što je kloniranje diska i gdje možete spasiti podatke u slučaju kvara.

Kloniranje diska na SSD

Kloniranje diska podrazumijeva stvaranje identične kopije vašeg hard diska na novi. Postoji mogućnost da se podatci kloniraju s HDD na SSD, a jedina stvar koja je potrebna je da se na novom disku nalazi dostupno više prostora nego što je zauzeto na onom koji se klonira. 

Proces kloniranja obavljaju stručnjaci, koji će se pobrinuti za to da novi disk bude identičan starom i da se niti jedna informacija ne izgubi. Trenutno je u svijetu najpoznatiji dio za pohranu podataka na računalu SSD, stoga ako se odlučujete na kloniranje, odaberite novi SSD i vidjet ćete primjetnu razliku u brzini vašeg računala.

Kloniranje na više diskova

Prvo se stvara slika hard diska koji se želi klonirati i onda se ona prebacuje na drugi hard disk ili SSD. U slučaju da je potrebno kloniranje na više diskova, za potrebe firme ili slično, tada je moguće istu sliku klonirati na koliko god je potrebno drugih diskova.

Spašavanje podataka s hard diska

U slučaju da ste slučajno obrisali neke važne podatke s vašeg računala ili se je dogodio kvar na hard disku, nemojte paničariti. Moguće je spašavanje podataka sa starog hard diska, a najčešće se izvodi kloniranjem. Za spašavanje podataka je potrebno odnesti HDD specijaliziranoj firmi za spašavanje podataka, koja će se pobrinuti da ne izgubite niti jednu datoteku. U slučaju većih kvarova diskova, tada je nemoguće spasiti sve podatke s diska.

Čitajte i sljedeći članak: Potreba za servisom računala

Kvalitetan servis računala obavljaju razne specijalizirane tvrtke

Kloniranje diska Anni d.o.o.

Jedna od najpoznatijih i najpouzdanijih firmi za spašavanje podataka ili kloniranje diska je Anni d.o.o. Iza sebe imaju niz obavljenih suradnji i mogu vam pomoći u slučaju da je vaš disk prestao raditi ili ste slučajno obrisali podatke s njega. Bitno je što prije odnesti disk na popravak, te nemojte pokušavati sami izvaditi podatke jer tada možete napraviti još veću štetu od prvobitne.

Postovi iz iste kategorije: