Brojni vozači često su se susreli s kvarom ležajeva za auto, odnosno ležajeva kotača. Njihov kvar itekako ćete osjetiti, a uglavnom se očituje vrlo glasnim zujanjem. To zujanje može biti toliko jako da nećete čuti niti glazbu koju slušate u autu. Nemojte to zanemariti jer se radi o vrlo ozbiljnom i opasnom kvaru koje može dovesti do blokiranja samih kotača tijekom vožnje.

Automobilski ležajevi mogu se oštetiti prilikom neke prometne nesreće, a mogu se trošiti postepeno. U svakom slučaju, čut ćete zvuk zujanja pa ćete znati da je riječ o tom dijelu auta koji je potrebno zamijeniti. 

Dvije vrste ležajava za auto

Automobilski ležajevi danas su uglavnom dostupni u dvije varijante:

  • Kuglasti (u njemu se nalaze metalne kuglice)
  • Stožasti (u njemu se nalaze metalni stošci)

Bez obzira o tome što se u njima nalazi, taj dio je uronjen u posebnu mast i oni su zaduženi za održavanje tog dijela ležaja u posebnom položaju. Ujedno omogućuju rotaciju, ali smanjuju otpor. Kako bi što duže bili ispravni, ležajevi za auto se rade od vrlo otpornih materijala kojima ne smeta temperatura, korozija i slično. 

Brojni vozači često su se susreli s kvarom ležajeva za auto, odnosno ležajeva kotača. Njihov kvar itekako ćete osjetiti, a uglavnom se očituje vrlo glasnim zujanjem. Dizalica za auto može vam biti vrlo korisna u slučaju da ih želite zamijeniti.

Jednoredni i dvoredni ležajevi za auto

Osim gore spomenute podjele, možemo ih podijeliti i na jednoredne i dvoredne automobilske ležajeve. Ovi prvi mogu prenositi velika opterećenja, ali su ograničeni na samo jedan smjer. Puno bolja opcija su dvoredni koji se zapravo sastoje od dva valjkasta konusna ležaja. Tehnološki su napredniji od jednorednih.

Upravo zbog toga, novije generacije automobila koriste upravo dvoredne modele.

Tipski dio automobila

Prilikom kupnje ležajeva za auto, morate dobro paziti jer je riječ o tipskom dijelu. To znači da morate kupiti onaj koji odgovara vašem modelu auta. To i nije neki problem ako se odlučite za kupnju putem neke web trgovine. Naime, one vam omogućuju da unesete svoj model automobila, a sustav će vam tada izbaciti točne one autodijelove koji vam odgovaraju, između ostalih i ležajeve. Na taj način možete brzo pronaći sve ono što vam je potrebno.

YouTube video

Ako se ipak odlučite za klasičnu kupnju u nekoj specijaliziranoj trgovini s autodijelovima, onda je najbolje pitati prodavača za savjet što kupiti. Nakon što obavite kupnju, odnesite novi ležaj za auto nekom automehaničaru koji će ga zamijeniti. Kada zamjena bude gotova, moći ćete opet uživati u vožnji bez neugodnih zvukova.

Kočnice za auto su važan sigurnosni element pa pročitajte više o njima i kada ih je dobro zamijeniti.

Čitajte i sljedeći članak: Vitalni dio motora

Zupčasti remen u automobilu se na engleskom jeziku naziva “timing belt“, a u slobodnom prijevodu bi značio “vremenski pojas”. To je donekle i točno jer on ima određeno vrijeme trajanja.

Postovi iz iste kategorije: