Preuređenje doma nije nikad bilo tako jednostavno i lako dostupno. Ne govorimo samo o opcijama koje imate nadohvat ruke što se tiče tehnike nego i materijala.

Materijali kojima se može urediti ili preurediti dom u cijelosti ili samo određena prostorija, su razni a naglasak na tržištu je, pogotovo u zadnjih 10-ak godina, na prirodnim materijalima. Prirodne materijale je lakše obraditi, za razliku od umjetnih materijala koji su čak i skuplji.

Jedan od takvih prirodnih materijala je pogotovo postao popularan u posljednje vrijeme a to je dekorativni kamen – bunja.

Što je bunja?

Bunja je obrađeni dekorativni kamen čija je glavna odlika prednja strana (obrađenja ili bunjana) koja prostoru daje rustikalan izgled. Oblaganje bunjom se može primijeniti na interijere i eksterijere. Pravilno rezani kamen koji će podići svaku prostoriju na novu razinu.

S obzirom da se bunja koristi u dekorativne svrhe, sugeriramo da je koristite na zidovima koje želite istaknuti.

Preuređenje prostora u kojem provedete većinu vremena bi trebalo biti zabavno, jednostavno i ekonomično za vaš budžet.

Zato se danas kupci najviše odlučuju za dekorativni kamen ili bunju. Upotreba ovih materijala će uz nekoliko poteza i promjena učiniti svaku prostoriju kao novom.

Gdje iskoristiti bunju?

Tu zapravo pravila nema. Svaka prostorija se može dodatno urediti s bunjom i njenim raznim oblicima. Jednako kao interijeri i eksterijeri mogu biti uljepšani u par koraka s dekorativnim kamenom bunja.

Ako se odlučite obnoviti ulaz u vaš životni prostor ili hodnik, na jednom zidu možete zalijepiti kamene ploče od bunje u nekom asimetričnom obliku i dobiti skroz novi hodnik.

Kad je u pitanju spavaća soba, bunja će lako uljepšati zid iza vašeg kreveta ili zid nasuprot kreveta, ukoliko se na njemu nalazi pričvršćen televizor.

Ako živite u kući, prilaz do ulaznih vrata možete urediti komadima od bunje. Na taj način ćete dati vašem prilazu jedinstven izgled, pogotovo ako se radi o kućama u nizu gdje sve izgledaju isto.

Pozitivne karakteristike

Zašto odabrati kamen? Kamen je prirodni materijal. Iako prirodan, kamen nije pogodna podloga za mikroorganizme i parazite. To je veliki plus na duge staze za razliku od drugih prirodnih materijala kao što je drvo gdje se termiti mogu lako nastaniti s vremenom.

Otporan je na ekstremne vremenske uvjete, vlagu, vatru i slične situacije gdje bi drugi prirodni materijali izvukli kraći kraj. No, po nama ono najvažnije, ako koristite dekorativni kamen ili bunju, imate opciju biti jedinstveni u preuređenju svog doma.

Odlične ideje za upotrebu dekorativnog kamena u interieru

Jako puno opcija imate kad je u pitanju bunja. Nijedan komad ne mora biti iste veličine ili oblika. Možete ih koristiti samo na zidovima koje želite vizualno uljepšati.

Bunja se može koristiti kako bi se napravile police koje strše iz zida. To neće biti police koje će moći podnijeti veliki teret ali će zato prostoru dati izgled koji prave police ne mogu.

Osim oblika i veličine, možete se igrati s bojama i kompozicijama u odnosu na svjetlo.

Postovi iz iste kategorije: