Pitate li nešto starije vozače koji scenarij s automobilim ne pamte kao dobar, mogli biste čuti neke odgovore koji se ponavljaju, a tiču se auto akumulatora. Oni su zaslužni za napajanje svih električnih uređaja u automobilu. A s obzirom da i sustav pokretanja automobila također treba električnu energiju, bez ispravnog ili punog akumulatora, nećete daleko stići.

Video: Kako pravilno napuniti akumulator

Vozači će često istaknuti da im se nemogućnost paljenja automobila uvijek dogodila u najnezgodnije vrijeme, primjerice pri odlasku na posao, neki važan sastanak i slično. Kako ste to ne bi dogodilo i vama, potrebno je redovito provjeravati stanje napunjenosti akumulatora u autu.

Različite vrste akumulatora za auto

Auto akumulatori koje danas možete kupiti u trgovinama s autoopremom ili autodijelovima razlikuju se u više karakteristika. Iako je teško napraviti konkretnu podjelu, neki od najpopularnijih auto akumulatora su:

  • Oni otvorenog tipa – razlikuju se od drugih po tome što posjeduju čepove.
  • Oni zatvorenog tipa – nemaju čepove, ali imaju poseban poklopac i kiselinu u sebi. 
  • AGM akumulatori – sadrže kiselinu koja za razliku od drugih vrsta nije u obliku tekućine, već u posebnom obliku, nešto slično vati.

Niste li sigurni koji akumulator je potreban za vaš model automobila, možete se raspitati kod proizvođača vašeg automobila ili kod trgovca autoopremom.

Čitajte i sljedeći članak: Kvalitetna motorna ulja za siguran rad motora

Svi pokretni dijelovi strojeva, pa tako i automobilskog motora, zahtijevaju za rad kvalitetna motorna ulja.

Ispravno održavanje auto akumulatora

Auto akumulatori se s vremenom prazne. No, uz ispravno održavanje, možete im produljiti vijek trajanja i na nekoliko godina. Najčešći problemi s njima javljaju se tijekom zimskog perioda godine, pogotovo kada temperature padnu ispod nule. Naravno, ako se ne vodi računa o auto akumulatorima, oni mogu stradati i tijekom ljetnih temperatura.  

Auto akumulatori EXIDE
Auto akumulatori znamke EXIDE

Kada je riječ o samom održavanju automobilskih akumulatora, preporučuje se barem jednom u mjesec ili dva provjeriti razinu tekućine i spojeve. Primijetite li da je razina tekućine ispod potrebne ili da su spojevi labavi, auto akumulatori se neće puniti do potpunog kapaciteta i s vremenom će biti sve slabiji i neće imati snage za napajanje uređaja u automobilu.

Čitajte i sljedeći članak: Važnost koju ima EGR ventil za ekologiju

Automobilski EGR ventil ima iznimno važnu ulogu u očuvanju ekologije i nipošto ne biste trebali razmišljati o njegovom skidanju.

Zamjena autodijelova

Danas se brojni vozači, kada je u pitanju zamjena autodijelova, okreću specijaliziranim web trgovinama. One često pružaju još povoljnije cijene, a s velikom izborom. Tako se na njima vrlo lako mogu pronaći auto akumulatori koji su kompatibilni s vašim automobilom. Potrebno je da odaberete marku, model i godište svog automobila i prikazat će vam se samo oni modeli akumulatora koje možete ugraditi u svoje vozilo.

Nemojte štedjeti pri kupnji auto akumulatora jer on zapravo predstavlja srce vašeg automobila koji pokreće sve glavne uređaje pa je vrlo važno da je kvalitetan.

Postovi iz iste kategorije: