Možda se na prvi pogled ne čini tako, ali u svakom automobilu nalaze se brojne tekućine. One su zaslužne za funkcioniranje njegovih raznih dijelova. Neke ćete morati mijenjati češće, a neke tek povremeno. U svakom slučaju, dobro se upoznati s njima kako ne biste imali problema s kupnjom, kada vam zatrebaju.

Također, neke tekućine automobila se mijenjaju periodički, odnosno nakon određenog vremenskog perioda ili nakon određenog broja prijeđenih kilometara, dok se neke mijenjaju uglavnom tek kada dođe do nekog kvara. U svakom slučaju, u nastavku pročitajte nešto više o nekim najvažnijim.

Motorno ulje kao najvažnija tekućina automobila

Kao što je navedeno u podnaslovu, motorno ulje se može promatrati kao najvažnija tekućina automobila. Tome je tako zato što je ono zaslužno da se motor, kao glavni pokretač auta, ne pregrije i kako bi mogao uvijek optimalno raditi. Također sprječava habanje svih pokretnih dijelova motora koji se neprestano pomiču.

Motorno ulje je najvažnija tekućina automobila.
Motorno ulje se može promatrati kao najvažnija tekućina automobila.

Ova tekućina automobila se može kupiti u raznim specijaliziranim trgovinama s autoopremom, ali se danas zbog raširenosti može pronaći i u raznim običnim trgovinama koje prodaju raznoliku robu. Preporučuje se da motorno ulje promijenite svake godine jednom, ali i češće, ako radite puno kilometara.

Rashladna tekućina 

Još jedna važna tekućina automobila je svakako i rashladna tekućina. Mnogi je nazivaju i antifriz, iako to baš nije potpuno točno, a zapravo je riječ o rashladnom sredstvu koje služi za rashlađivanje motora. Naime, prilikom vožnje, motor razvija vrlo visoku temperaturu pa ga je potrebno rashlađivati kako ne bi došlo do njegovog pregrijavanja i naposlijetku, kvara. Kvar motora je vrlo skup, zato je vrlo bitno da je ova tekućina automobila uvijek u pripadajućeg spremniku i da je uvijek ima dovoljno. 

Važno je napomenuti da se rashladna tekućina automobila podjednako koristi i ljeti i zimi te redovito morate provjeravati njezinu količinu.

Za bolju vidljivost uz čista stakla auta

Kako biste bolje vidjeli, važno je da imate čista stakla. A za to će vam biti potrebna automobilska tekućina za stakla. Ona se ulijeva u poseban spremnik ispod poklopca motora, a služi kako biste poprskali vjetrobransko ili stražnje staklo s vodom te ga nakon toga očistili pomoću brisača.

Najbolja automobilska tekućina za stakla

Često je u toj tekućini dodan i neki miris pa ćete nakon korištenja, upravo i osjetiti taj miris. Također, na pakiranju uvijek imate navedeno do koje temperature se može koristiti pa svakako obratite pažnju i na taj podatak.

Postovi iz iste kategorije: