Svi pokretni dijelovi strojeva, pa tako i automobilskog motora, zahtijevaju za rad kvalitetna motorna ulja. Dijelovi motora se neprestanim dodirivanjem i radom troše, a motorno ulje za auto ih štiti i tako produljuje sam rad. 

Osim toga, motorna ulja za auto imaju i neke druge funkcije koje pomažu motoru u pravilnom funkcioniranju, a kroz ovaj tekst detaljnije ćemo vas upoznati s njima, njihovom zadaćom i gdje ih možete kupiti po pristupačnim cijenama. 

Motorno ulje za auto štiti djelove i tako produljuje sam rad. 

Zadaća motornog ulja za auto

Sigurno ste mnogo puta čuli da se ulje u motoru mora mijenjati što češće, kako bi on pravilno funkcionirao i trajao što dulje vremena. Najčešće je to u rangu od 10 do 20 tisuća kilometara, no točne preporuke nalaže proizvođač ovisno o modelu automobila.

Kvalitetna motorna ulja za auto imaju funkciju da pruže što bolji rad mora i da ga zaštite od uništenja, a njihova zadaća je:

  • smanjiti trošenje motornih dijelova
  • omogućiti hlađenje motora
  • štititi od korozije i hrđe
  • očistiti motor od čađe i drugih nečistoća

Što češće mijenjate ulje, to će motor vašeg vozila raditi bolje, no nije jedino novo ulje bitno za kvalitetan rad, već i kvaliteta tog ulja.

Kvalitetna motorna ulja

Postoje jeftina motorna ulja za auto od raznih proizvođača i ona skuplja od poznatijih marki. Prilikom odabira ulja ne biste trebali štedjeti, jer je ono zaslužno za zaštitu motora i što je kvalitetnije to će ga bolje čuvati. 

Razlikujemo dvije vrste:

  • mineralna motorna ulja
  • sintetička ulja za motor

Viskoznost ulja

Viskoznost i protočnost kroz motor se također razlikuju kod ulja. Kako bismo se bolje upoznali s uljima, bitno je da objasnimo ova dva pojma koja će te susresti prilikom kupnje. Viskoznost utječe na to koliko je ulje gusto, a sama gustoća igra veliku ulogu u tome koliko će kvalitetno odrađivati posao u motoru. 

Čitajte i sljedeći članak: Motorističke kacige kao imperativ motorističke opreme

Iako je sva zaštitna motociklistička oprema vrlo važna, motoristička kaciga je po mišljenju brojnih stručnjaka ipak najvažnija jer čuva glavu motociklista od mogućih kobnih ozljeda.

Također, prilikom odabira ulja obratite pažnju i na normalne temperature u vašem mjestu. Na nižim temperaturama koriste se motorna ulja za auto s nižom viskoznosti, kako bi bila rjeđa i prilikom hladnoće se zgusnula. U suprotnom, kod viših temperatura, preporuka je da se koriste ulja s većom viskoznošću, zbog topline.

Sintetička ulja za motor

Kod motora s jakim performansama koriste se sintetička motorna ulja, jer ona bolje podmazuju dijelove motora i imaju dugi vijek trajanja. Također, ulje utječe i na pokretanje motora kod nižih temperatura, a kvalitetno motorno ulje pomoći će vam da zaštitite svoje vozilo i da motor traje dugo vremena. Razna ulja mogu se kupiti u internet trgovini Silux, po odličnim cijenama.

Postovi iz iste kategorije: