Svi pokretni dijelovi strojeva, pa tako i automobilskog motora, zahtijevaju za rad kvalitetna motorna ulja. Dijelovi motora se neprestanim dodirivanjem i radom troše, a motorno ulje za auto ih štiti i tako produljuje sam rad. 

Osim toga, motorna ulja za auto imaju i neke druge funkcije koje pomažu motoru u pravilnom funkcioniranju, a kroz ovaj tekst detaljnije ćemo vas upoznati s njima, njihovom zadaćom i gdje ih možete kupiti po pristupačnim cijenama. 

Motorno ulje za auto štiti djelove i tako produljuje sam rad. 

Zadaća motornog ulja za auto

Sigurno ste mnogo puta čuli da se ulje u motoru mora mijenjati što češće, kako bi on pravilno funkcionirao i trajao što dulje vremena. Najčešće je to u rangu od 10 do 20 tisuća kilometara, no točne preporuke nalaže proizvođač ovisno o modelu automobila.

Kvalitetna motorna ulja za auto imaju funkciju da pruže što bolji rad mora i da ga zaštite od uništenja, a njihova zadaća je:

  • smanjiti trošenje motornih dijelova
  • omogućiti hlađenje motora
  • štititi od korozije i hrđe
  • očistiti motor od čađe i drugih nečistoća

Što češće mijenjate ulje, to će motor vašeg vozila raditi bolje, no nije jedino novo ulje bitno za kvalitetan rad, već i kvaliteta tog ulja.

YouTube video

Kvalitetna motorna ulja

Postoje jeftina motorna ulja za auto od raznih proizvođača i ona skuplja od poznatijih marki. Prilikom odabira ulja ne biste trebali štedjeti, jer je ono zaslužno za zaštitu motora i što je kvalitetnije to će ga bolje čuvati. 

Razlikujemo dvije vrste:

  • mineralna motorna ulja
  • sintetička ulja za motor

Viskoznost ulja

Viskoznost i protočnost kroz motor se također razlikuju kod ulja. Kako bismo se bolje upoznali s uljima, bitno je da objasnimo ova dva pojma koja će te susresti prilikom kupnje. Viskoznost utječe na to koliko je ulje gusto, a sama gustoća igra veliku ulogu u tome koliko će kvalitetno odrađivati posao u motoru. 

Također, prilikom odabira ulja obratite pažnju i na normalne temperature u vašem mjestu. Na nižim temperaturama koriste se motorna ulja za auto s nižom viskoznosti, kako bi bila rjeđa i prilikom hladnoće se zgusnula. U suprotnom, kod viših temperatura, preporuka je da se koriste ulja s većom viskoznošću, zbog topline.

Sintetička ulja za motor

Kod motora s jakim performansama koriste se sintetička motorna ulja, jer ona bolje podmazuju dijelove motora i imaju dugi vijek trajanja. Također, ulje utječe i na pokretanje motora kod nižih temperatura, a kvalitetno motorno ulje pomoći će vam da zaštitite svoje vozilo i da motor traje dugo vremena. Razna ulja mogu se kupiti u internet trgovini Silux, po odličnim cijenama.

Postovi iz iste kategorije: