Rashladne tekućine koje se povremeno moraju dodavati u za to posebne spremnike u automobilu mnogi vozači poznaju i pod nazivom antifriz. Njihov glavni zadatak je da održavaju optimalnu temperaturu motora. Uz motorno ulje, ona spada u jednu od najkorištenijih tekućina u autu. 

Nedostatak ove bitne tekućine u automobilu može dovesti do pregrijavanja motora, a posljedično i do njegovog kvara. S obzirom da je motor zapravo srce automobila, svakako se morate brinuti za njegov optimalni rad. A nije potrebno niti posebno spominjati kako bi njegov kvar značio i vrlo veliki financijski izdatak.

Rashladne tekućine koje se ulijevaju u automobil se razlikuju ovisno o zemlji u kojoj se nalazite.

Sastav rashladne tekućine

Rashladne tekućine koje se ulijevaju u automobil se razlikuju ovisno o zemlji u kojoj se nalazite. To je logično, s obzirom da u nekim zemljama je temperatura gotovo cijele godine vrlo niska, dok u nekim drugim zemljama se to gotovo nikad ne događa. Tako se sastav rashladne tekućine za auto razlikuje ovisno o klimatskoj zoni u kojoj ćete voziti. Vozači u Europi tako u automobil ulijevaju one koje se najčešće sastoje od:

  • 50 % demineralizirane vode
  • 49 % etilen glikola ili propilena
  • Oko 1 % kemijskih sredstava

Iako je riječ o svega 1 % kemijskih sredstava, ona su itekako bitna i služe za zaštitu od stvaranja korozije, zaštitu od pojave kamenca, neutralizaciju iona i sl.

Provjerite što preporučuje proizvođač vašeg auta

Danas se na tržištu mogu pronaći automobilske rashladne tekućine u 3 oblika:

  • Gotove
  • Koncentrati
  • Demineralizirana ili destilirana voda

Kako biste bili sigurni da ćete odabrati najbolje rješenje, najbolje je provjeriti što preporučuje proizvođač vašeg automobila. Taj podatak ćete u većini slučajeva pronaći na njihovoj web stranici. 

Većina vozača danas se pak odlučuje za gotove rashladne tekućine za auto budući da njih nije potrebno miješati s nikakvim drugim sastojcima, odnosno dovoljno ih je kupiti i uliti u odgovarajući spremnik u automobilu.

YouTube video

Veća pakiranja u trgovinama s autoopremom

Posjetite li neku trgovinu s autoopremom, tamo ćete moći pronaći sve oblike rashladnih tekućina. Dostupne su u većim ili manjim pakiranjima. Želite li uštedjeti, preporuka je da uvijek kupite onu u većem pakiranju. Vrlo vjerojatno ćete je morati dolijevati ponovo nakon određenog vremena pa je onda bolje odmah kupiti veće pakiranje, koje je ujedno i jeftinije.

Kako biste bili sigurni da uvijek u autu imate dovoljno rashladne tekućine, preporučuje se da to sami redovito provjeravate ili zatražite od automehaničara da vam to provjeri prilikom svakog redovitog servisa.

Postovi iz iste kategorije: