Motor automobila lako se može nazvati njegovim ključnim dijelom, dijelom bez kojega ništa nije moguće. On je zaslužan za njegovo pokretanje, ali i općenito bilo kakvo kretanje. Stoga je vrlo bitno da je on potpuno ispravan. A kako bi on optimalno radio, vrlo je bitno da su svi njegovi dijelovi potpuno ispravni. Iako postoje brojni sitni dijelovi koji utječu na njegov rad, mnogi su vjerojatno čuli za zupčasti remen

A on je među vozačima poznat kao nešto skuplji dio koje se u određenom trenutku svakako mora zamijeniti te se pri kupnji polovnog automobila provjerava je li on već promijenjen ili nije.

Općenito o zupčastom remenu

Zupčasti remen u automobilu se na engleskom jeziku naziva “timing belt“, a u slobodnom prijevodu bi značio “vremenski pojas”. To je donekle i točno jer on ima određeno vrijeme trajanja i nakon tog vremena ga je svakako potrebno zamijeniti jer u suprotnom može doći do velikih kvarova motora, a to je nešto što svakako želite izbjeći. Izrađuje se od posebne gume i sintetičkih vlakana i u mnogim automobilima je zamijenio lanac koji je bio previše bučan i težak. Današnji lanci koji se i dalje koriste u nekim automobilima su ipak puno bolji te mogu trajati gotovo koliko i sam motor. 

YouTube video

Veza s motorom

Osnovna funkcija automobilskog zupčastog remena je pokretanje bregaste osovine koja ima dvije funkcije:

  • Otvaranje ventila
  • Zatvaranje ventila

Sam zupčasti remen pokreće remenica koja je spojena s radilicom. Najveći problem zupčastog remena u automobilu je što je sklon pucanju, ako se ne zamijeni na vrijeme. Ako do toga dođe i ako ne reagirate na vrijeme, riskirate velike kvarove na motoru, a troškovi popravka bi mogli biti vrlo visoki. Do toga dolazi jer pri njegovom pucanju, bregasta osovina prestaje raditi, no radilica se i dalje nastavlja okretati. Budući da je ona povezana s klipovima, to će uzrokovati njihovo sudaranje.

Preberite si še naslednji članek: Branici za auto su najčešći uništeni dijelovi

I kod malih sudara, najčešće će uništeni biti upravo branici za auto.

Vrijeme za zamjenu zupčastog remena

Svaki proizvođač automobila navodi približno vrijeme kada bi bilo dobro zamijeniti zupčasti remen. Uglavnom je riječ o periodu nakon prijeđenih 60 000 do 100 000 km il nakon što ste vozili automobil između 5 do 10 godina. Pri njegovoj izmjeni, kupit ćete set koji osim samog zupčastog remena sadrži i sve ostale kompomente koje je potrebno promijeniti. Najbolje je pri svakom redovnom servisu zatražiti automehaničara da vam provjeri njegovo stanje.

Čitajte i sljedećo članak: Stručnjak savjetuje što učiniti ako automobil nećete voziti više od tri mjeseca i koliko se svakodnevno prazni akumulator u mirovanju!

Postovi iz iste kategorije: