Kada se odlučite na internet postaviti web stranice koje ste sami izradili ili koje vam je netko drugi izradio, vjerojatno će vam biti potrebne još dvije usluge, a to su:

  •  web hosting
  •  registracija domena

Prva usluga će vam omogućiti smještaj web stranica na nekom poslužitelju kako bi im svatko mogao pristupiti u bilo koje vrijeme, s bilo koje lokacije u svijetu. Registracija domena će vam omogućiti da svoje web stranice povežete s nekim nazivom koji će posjetitelji upisivati u svoj internetski preglednik. No, kako biste mogli ugovoriti tu uslugu, prvo morate provjeriti domenu da utvrdite je li slobodna.

Slobodna domena za registraciju

Provjera domena na internetu ima za cilj samo jedno: utvrditi je li željena domena slobodna. Naime, na internetu ne mogu postojati dvije potpuno iste domene. One su sastoje od dva dijela:

  • Naziva
  • Ekstenzije

Naziv je ono što sami birate, no morate se odlučiti i za neku ekstenziju, kao što su com, net, info, domena hr i mnoge druge. Ono što će provjera domena pokazati je da li je netko već prije vas rezervirao istu takvu, odnosno onu istog naziva i iste ekstenzije.

Što ako domena nije slobodna

Ako je provjera domene pokazala da ona ipak nije slobodna, sustav će vam ponuditi dvije mogućnosti. Dat će vam nekoliko alternativnih prijedloga nekih sličnih naziva ili sličnih ekstenzija koji su slobodni i koje možete iskoristiti. Ako pak niste zadovoljni s ponuđenim, uvijek možete krenuti potpuno ispočetka i pokušati s nekim drugim nazivom ili ekstenzijom.

Upravo zbog toga što ponekad nećete moći doći do željene domene, važno je prvo napraviti provjeru domena, a tek onda krenuti s izradom web stranica, ugovoravanjem hostinga internetskih stranica i dr.

Nastavak registracije domene

Brojne informatičke tvrtke koje nude uslugu registracije domene uvijek kao prvi korak imaju provjeru domene koju želite registrirati. Ako ste uspješno prošli taj prvi korak, odnosno ako je željena domena slobodna, možete nastaviti s registracijom. Taj postupak je vrlo jednostavan i odvija se u svega nekoliko koraka. Morat ćete unijeti svoje osobne podatke te na kraju podatke o plaćanju te ćete registrirati domenu na određeni period.

Važno je napomenuti da je ne smijete zaboraviti ponovo registrirati nakon isteka tog perioda, jer u slučaju da to zaboravite, ona će postati slobodna i bilo tko će je moći registrirati.  

Postovi iz iste kategorije: