U isto vrijeme su u Njemačkoj braća Adolf i Rudi Dassler osnovali Tvornicu obuće braće Dassler koja je krenula s proizvodnjom sportske obuće. Braća Dassler proslavila su se svojim tenisicama na Olimpijskim igrama 1928. godine. 

No, veliki uspon počeo je 1936. godine kada je, noseći njihove popularne tenisice, Jesse Owens osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama. Izradiviši posebni model za Owena, tenisice braće Dassler postale su san svakog sportaša.

Tenisice istočnog tržišta

Paralelno s razvojem sportske obuće u Americi i Europi, započeo je i razvoj tenisica u Japanu gdje je bivši vojni časnik Kihachiro Onitsuka razmišljao o tome kako promovirati sport među mladima pa je pokrenuo vlastitu tvrtku za proizvodnju sportske obuće.

YouTube video

Prve njegove tenisice dizajnirane su 1949. godine pod nazivom Onitsuka Tiger tenisice. Njih je proslavio legendarni etiopljanski maratonac Abebe Bikila koji je inače trčao isključivo bos.

Prelazak sa sportskih terena na ulicu

Sredinom prošlog stoljeća uvelike je porastao broj proizvođača tenisica, a tako i njihovih modela. Proširenje ponude označavalo je početak izrade tenisica koje su namijenjene točno određenim sportovima i prigodama.

Ženske tenisice
Ženske tenisice za tenis

Zbog toga su one prestale biti isključivo sportska obuća te su se počele nositi i na ulici, odnosno uz različite odjevne kombinacije i u različitim prigodama, čemu svjedočimo i danas. Najprije je to bio izraz buntovništva mladih te slavnih osoba, a kasnije je postao modni trend koji su prihvatile sve generacije.

Ženske tenisice

Sinonim za žensku obuću najčešće su ženske cipele kao što su espadrile, balerinke, čizme, ili cipele s visokom potpeticom. Ali, na velika vrata svijeta ženske obuće ušle su i ženske tenisice, odnosno ženska sportska obuća. 

A danas u trgovinama Infashionshop.hr možete pronaći toliko veliki asortiman različitih modela sportske obuće da je ponekad vrlo teško pronaći onaj idealni model.

Postovi iz iste kategorije: