Kako bi se naš organizam izborio sa svim upalama, bolestima i poremećajima, važno je održavati imuni sistem na visokom nivou. On se sastoji se od velike mreže različitih stanica, organa i tkiva te nas svakodnevno čuva od neželjenih mikroba koji mogu uzrokovati razne bolesti. Ovaj sistem vrlo je razrađen te može razlikovati naše stanice od stanica mikroba te ih napada kako bismo ostali zdravi i kako bi se naše stanice očuvale i ostale zdrave. 

Glavni „borci“ u imunom sistemu su leukociti, antitijela, sistem komplemenata, slezena, koštana srž, limfni sistem te prsna žlijezda. Kako bi naš imuni sistem obavljao sve navedene zadaće, važno je ojačati ga. Uz farmaceutske pripravke postoje i prirodni načini za jačanje imunog sistema.

Ojačajte imuni sistem prirodno

Ukoliko niste pobornici jačanja imunog sistema uz pomoć farmaceutskih pripravaka, postoje prirodni načini za jačanje imunog sistema. 

Voće i povrće jesu prirodni način za jačanje imunog sistema
Prehrana vrlo je važna kao prirodni način za jačanje imunog sistema

Dobra prehrana

Dokazano je kako su hranjive tvari iz različitih namirnica vrlo važne za dobro i pravilno funkcioniranje imunog sistema. Neke od njih su vitamini A, B6, B12, C, D i E,  bakalar, željezo, selen, cink itd)

Umjereno pijenje

Pretjerana konzumacija alkohola može oslabiti vaš imuni sistem. Za muškarce se ne preporuča više od 1,2 dl alkoholnog pića, a za žene polovica te količine.

Čitajte i sljedeći članak: Redovito pregledavajte vid

Kontrola vida podrazumijeva oftalmološki pregled vida koji služi praćenju stanja određene bolesti ili stanja oka

Prestanak pušenja

Ugljični monoksid, nikotin, dušični oksidi i slične tvari koje se nalaze u cigaretama negativno utječu na razvoj i pravilan rad stanica imunološkog sistema.

Redovita tjelesna aktivnost kao odlična pomoć

Prema brojnim istraživanjima, redovita tjelesna aktivnost je nedvojbeno najbolji prirodni način jačanja imunog sistema. Pomaže leukocitima i antitijelima da brže cirkuliraju i na taj način prije otkriju štetne uljeze u našem organizmu.

YouTube video
Video: Učinak vježbanja na naš imunološki sustav. Može li vježbanje ojačati imunitet?

Također, vježbanje povećava izlučivanje endorfina, hormona sreće što utječe na redukciju razine stresa koji također negativno utječe na imunološki sistem. Stoga, nemojte zanemarivati vježbanje te pokušajte redoviti vježbati što će zasigurno imati odličan učinak na jačanje vašem imunog sistema.

Ne zaboravite se opustiti

Iako je tjelesna aktivnost vrlo važna za jačanje imunog sistema, dovoljna količina sna također ima ključnu ulogu u jačanju ovog kompleksnog sistema. Ukoliko ne spavate dovoljno, vaš imuni sistem neće moći raditi punim kapacitetom te se neće moći na primjeren način boriti s bakterijama, virusima i drugim neželjenim pojavama. San u trajanju od 7 do 8 sati, smatra se idealnim za primjereno funkcioniranje i jačanje imunog sistema.

B-kompleks vitamini

B-kompleks vitamini vrlo su važne za brojne funkcije u organizimu. A koje su to si pročitajte u članku “O vitaminima B-kompleksa i njihovoj ulozi“.

Postovi iz iste kategorije: