Na internetu se danas mogu pronaći razne vrste domena. Vidite li oznaku države, primjerice domena hr, si, rs i slične, možete biti sigurni da se radi o nacionalnim domenama. One pripadaju svakoj državi i u svakoj državi određena organizacija ima ovlasti za njezino upravljanje. U Hrvatskoj tu ulogu ima Carnet. 

S druge strane, puno je više domena s raznim drugim nastavcima, kao što su com, net, info i slične. To su globalne domene i vrlo jednostavno se mogu registrirati putem raznih tvrtki koje nude te usluge. Najpopularnija ja svakako ona s nastavkom com, a uz nju je vrlo popularna i net domena.

Odlična alternativa za predstavljanje na internetu

Budući da su nazivi s nastavkom com itekako popularni, danas je teško pronaći zanimljiv naziv koji je ujedno i slobodan za registraciju. Zbog toga je internetska net domena mnogima odlična alternativa ako nemaju sreće s com nastavkom. Naziv joj dolazi od engleske riječ network, što označava mrežu i isprva je bila namijenjena isključivo za organizacije koje se bave raznim mrežnim tehnologijama, poput pružatelja internetskih usluga i slično.

No, s vremenom se to promijenilo i danas net domenu mogu registrirati svi, od pravnih do fizičkih osoba. 

Registracija net domene

Net domena je u vlasništvu tvrtke Verisign, no trenutno ju možete registrirati putem brojnih tvrtki koje nude usluge registracije, kao i razne druge informatičke usluge, poput web hostinga i sl. Možete se odlučiti za : 

  • Domaće tvrtke za registraciju
  • Inozemne tvrtke za registraciju

Bez obzira za koju se odlučili, na kraju će rezultat biti isti, odnosno dobit ćete net domenu koju možete iskoristiti za svoje web stranice.

YouTube video

Provjera domene prije registracije

Registracija net domene podliježe istim pravilima kao i kada želite registrirati bilo koju drugu globalnu domenu. A osnovno pravilo je kod svih isto: naziv ne smije već biti registriran, odnosno ne mogu postojati dva potpuno ista naziva. 

Upravo zbog toga, prije bilo kakve nove registracije, morate uspješno proći prvi korak, a to je provjera registracije net domene. Ako dobijete poruku da je ona slobodna, odnosno da je netko drugi već nije registrirao, tek onda možete nastaviti s postupkom registracije. A on je vrlo jednostavan i potrebno je samo slijediti korake i unijeti odgovarajuće podatke.

Postovi iz iste kategorije: