Internet je danas prepun različitih web stranica. Iza nekih se krije neka tvrtka, neke su pak osobne prirode. Bilo kako bilo, mnogi danas podatke traže isključivo putem interneta pa je potreba za posjedovanjem web stranice, posebno ako imate neku tvrtku, postala gotovo nužnost. Srećom, danas to nije problem napraviti jer postoje tvrtke koje vam mogu ponuditi sve potrebne elemente da i vi budete prisutni na internetu.

Osim što će vam netko morati izraditi web stranice, morat ćete ih postaviti i na internet i povezati s nekom domenom. Postoje razne vrste, a tvrtkama koje se žele fokusirati na hrvatsko tržište će domena HR biti najbolje rješenje.

Što je domena HR

Domena HR predstavlja hrvatsku nacionalnu domenu. Naime, većina zemalja posjeduju svoju nacionalnu domenu koja je lako prepoznatljiva po nastavku, odnosno ekstenziji što je zapravo kratica te zemlje. Stoga, internetska stranica npr. www.tvrtka.hr se nalazi iza domene HR i lako je prepoznatljiva po toj kratici. To je ujedno i jedna njezina prednost, odnosno netko tko je planira posjetiti će već unaprijed znati da može očekivati neku hrvatsku tvrtku.

Osim toga, postoje i brojne druge prednosti, a birati možete između dvije vrste hrvatske nacionalne domene:

  • Naplatna
  • Besplatna

U nastavku pročitajte nešto više o njima.

Naplatna domena HR

Naplatna domena HR se zapravo u malo stvari razlikuje od neke obične globalne domene. Princip registracije je vrlo sličan, a prilikom registracije nemate gotovo nikakvih ograničenja što se tiče odabira naziva. Registraciju možete ugovoriti putem neke od dostupnih informatičkih tvrtki na tržištu i sam postupak možete obaviti u svega nekoliko klikova mišem.

nacionalna domena HR
Kod naplatne domene HR se zapravo nemate gotovo nikakvih ograničenja što se tiče odabira naziva. Domena HR može biti odlična za domaće poslovanje.

Nakon toga ćete HR domenu dobiti na korištenje na određeni period, nakon čega ju je potrebno produžiti, ako je planirate koristiti i dalje.

Povežite domenu s web stranicama besplatno

Za sve one koji nemaju neke posebne zahtjeve, možda će i besplatna HR domena biti dovoljno dobro rješenje. Ona se registrira putem posebnog portala (https://domene.hr/) te ćete tamo nakon upisa svih potrebnih podataka dobiti jednu takvu domenu na korištenje.

Sve što trebate znati o domenama

Važno je napomenuti da možete registrirati samo jednu besplatnu HR domenu, za razliku od naplatnih koje nemaju ograničenja. A također, kod besplatne varijante, niste toliko slobodni po pitanju odabira naziva, već se morati držati određenih pravila koja vrijede. Ipak, nekima to neće biti veliki problem pa će tako domenu besplatno moći povezati sa svojim web stranicama.

Postovi iz iste kategorije: