Internet je postao središte svijeta i sve bitne informacije nalaze se na njemu. Danas gotovo da ne postoji tiskani sadržaj i ljudi isključivo na internetu čitaju informacije i novosti, te komuniciraju. Upravo zbog toga registracija domena postaje sve popularnija, jer svi žele biti kreatori u ovom novom svijetu interneta. U nastavku saznajte što je to internet domena, što vam je još potrebno za izradu web stranica, te kako se radi registracija domena.

Internet domena adresa je web stranice

Svaka web stranica na internetu ima adresu preko koje je korisnici posjećuju i nemoguće je koristiti internet domenu koja je već registrirana. Preko domene korisnici pristupaju hostingu koji je server na kojem se nalazi web stranica i koji im prikazuje web stranicu na njihovom računalu.

Registracija domena prvi je korak pri kreiranju web stranice
Registracija domena se obavlja veoma jednostavno

Domena se sastoji od glavne riječi i ekstenzije, a najpopularnija ekstenzija internet domena je naravno .com. Osim toga, popularne su i .net ili .io domene, a za stranice namijenjene određenoj zemlji koristi se lokalna domena koja kod nas ima ekstenziju .hr. 

Web hosting server je web stranice

Registracija domena prvi je korak pri kreiranju web stranice, a da bi web stranica bila online neophodan je i web hosting na kojem će se ona nalaziti. Kao što smo već napisali, web hosting je server na kojem se nalazi web stranica.

Za razliku od domena, web hosting se razlikuje prema brzini, broju korisnika koje može primiti na web stranici i memoriji koju može pohraniti, dok su sve domene jednake. I web hosting i domene zakupljuju se na određeno vremensko razdoblje. Kod domena minimum je jedna godina, a kod web hostinga 1 mjesec.

Provjera i registracija domena

Nakon što ste odlučili kreirati web stranicu, potrebno je smisliti ime domene. Nakon što ste osmislili ime bitno je provjeriti je li domena slobodna i dostupna za kupnju. Ako nije slobodna možda je ta riječ ili skup riječi slobodan na drugoj ekstenziji, a ako ne morate pronaći slobodnu domenu. Nakon što ste otkrili da je slobodna, sljedeći korak je registracija domena koja se obavlja veoma jednostavno. Dodajte domenu u košaricu, platite je i ona će u svega nekoliko minuta biti registrirana i spremna za povezivanje s hosting serverom.

Prednosti koje nosi prijenosno računalo. Ovi strojevi imaju prilično kompaktne dimenzije, u usporedbi s nepokretnim računalom. Čitajte više …

Net domena spada u tzv. Top level domene ili globalne domene. Jedna je od originalnih 7 Top level domena koje su se prve počele koristiti. Čitajte više …

Ugovorite hosting web stranica i riješite se briga. Hosting je server/kompjutor na kojem su smješteni svi fajlovi Vašega web sajta i dostupni su svim danima 0-24. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: