Prisustvo na internetu danas je postalo gotovo neophodno. Mnogi korisnici danas u potragu za bilo kakvim informacijima kreću upravo pretražujući internet. A kao neka polazišna točka za to prisustvo na internetu, potrebno je da imate web stranice. Možete ih izraditi sami, ako imate takve vještine, ili taj posao možete prepustiti profesionalcima, tvrtkama ili pojedincima koji se time bave. 

Registracija domene na internetu
Registracija domene na internetu se može obaviti korištenjem usluga brojnih domaćih tvrtki koje ih nude.

A kada vam ih naprave, bit će potrebno da ih povežete sa svojom domenom. U te svrhe vam je potrebna usluga registracija domene. Ona će omogućiti korisnicima da nakon što upišu naziv vaše stranice u svoj preglednik zaista i dođu do vaše web stranice.

Domaće internetske usluge

Registracija domene na internetu se može obaviti korištenjem usluga brojnih domaćih tvrtki koje ih nude. Onima koji nisu baš vješti sa stranim jezicima, mogućnost korištenja ovakve usluge na hrvatskom jeziku je veliki plus. A za samu registraciju domene bit će potrebno odrediti njen:

  •  Naziv
  •  Esktenziju

Naziv domene uglavnom možete birati kako želite, osim kod pojedinih vrsta domena koje imaju točno određena pravila pri odabiru naziva.

Ekstenzija također može biti različita, od čega je najpopularnija svakako com. No, brojne domene s tom ekstenzijom su zauzete pa se mnogi odlučuju za druga rješenja.

Registracija domene putem strane tvrke

Registracija domene moguća je i putem brojnih stranih tvrtki koje nude te usluge. Bitno je napomenuti da neće biti nikakve razlike u krajnjem rezultatu, bez obzira registrirate li domene putem domaće ili strane tvrtke. Ono po čemu se razlikuju mogu biti cijene i neke druge usluge koje ćete možda dobiti u paketu. 

Također, brojne takve tvrtke nude vam mogućnost i ugovaranja drugih usluga koje bi vam mogle biti potrebne, poput hostinga, SSL certifikata i sličnih. A ugovaranjem više usluga na jednom mjestu mogli biste dobiti i popust pa se svakako isplati provjeriti što vam sve pojedina tvrtka može ponuditi.

SEO optimizacija povezuje ključne riječi s određenom web stranicom

Međutim, kako bi se vaše web mjesto moglo prikazati što je više moguće u rezultatima pretraživanja, potrebno je koristiti SEO optimzaciju. Više o to me u članku SEO optimizacija je ključ uspjeha na internetu.

Provjera domene je prvi korak

Bilo koja registracija domene putem bilo koje tvrtke započinje istim korakom – provjerom domene. Ona je važna kako bi se utvrdilo je li željena domena već ranije registrirana. Ako je to slučaj, vi je nećete moći registrirati jer ne mogu postojati dvije potpuno iste domene (one istog naziva i ekstenzije). Kombinacije su moguće, pa ako vam to neće predstavljati problem, promjena ekstenzije bi mogla rezultirati slobodnom domenom koju možete registrirati. Kada registracija domene uspješno završi, imat ćete pravo na korištenje domene na ugovoreni period, najčešće od godinu dana.

Postovi iz iste kategorije: