Započeli ste vlastiti posao, planirate pokretanje privatnog bloga ili pak želite pokrenuti informativnu web stranicu? Tada je ovaj tekst stvoren za vas, jer ćemo vas informirati o svim potrebnim stvarima za web stranicu, te objasniti sve prednosti domena HR za web stranice, u odnosu na ostale domene.

Kako registrirati domenu? Koju domenu odabrati? Što je potrebno za pokretanje web stranice? Odgovore na ova pitanja i još mnoga druga potražite u nastavku teksta.

Što je internet domena?

Internet domena je adresa web stranice, koja omogućava korisnicima da pristupe stranici. Ona mijenja adresu web hostinga, na kojem se nalazi web stranica, koja je skup teško pamtljivih brojeva. Tako se omogućava lak pristup stranici, upisivanjem njenog naziva domene u browser.

Što je internet domena?
Internet domena je adresa web stranice, koja omogućava korisnicima da pristupe stranici.

Ekstenzije domena

Postoje različite ekstenzije domena, a najpoznatije su:

  • .com
  • .net
  • .hr
  • .org
  • .edu

Budući da je svaka domena unikatna, jednom registrirana domena je zauzeta, te morate odabrati drugi naziv domene. Domena HR je najbolji odabir za stranice namijenjene Hrvatskoj, jer je to nacionalna domena i postiže najbolji autoritet na tražilicama i veoma je lako pamtljiva ljudima.

YouTube video

Odabir i provjera domene

Prije registracije potrebno je odabrati slobodan naziv domene. Tu će vam pomoći provjera domene, koja će za naziv koji odaberete pregledati da li je ta domena zauzeta ili nije. Kod odabira domene uvijek idite na što lakše pamtljiv naziv, te birajte neke popularne domene. Ako radite web stranicu koja je namijenjena za Hrvatsku, tada je najbolji izbor internet domena HR.

Registracija domene

Nakon što ste odabrali savršeno ime domene i provjerili da je domena slobodna, sljedeći korak je registracija domena HR. Dodajte željenu domenu u košaricu i izvršite plaćanje, domena će u nekoliko koraka biti registrirana i možete je povezati s hostingom, te će vaša web stranica biti online.

Domena se registrira na period od minimalno godine dana, a dok god je produljujete ona će biti u vašem vlasništvu. 

Web hosting i SSL certifikat

Postoje još dvije bitne stvari koje su vam potrebne kod kreiranja web stranice. Web hosting je server na kojem se stranica i svi njeni podatci nalaze, te je on zaslužan za stabilnost i brzinu stranice. Osim hostinga, u današnje vrijeme je standard i SSL certifikat, koji mijenja adresu web stranice iz http u https. Na taj način se osigurava sigurnost podataka upisanih na vašoj web stranici, te ona ima bolji autoritet na internetu. Uz to, posjetitelji će biti sigurni prilikom upisivanja podataka kartica ili sličnih bitnih informacija.

Postovi iz iste kategorije: