Problemi s vidom prirodan su dio života – čak i ako ste kroz cijeli život imali savršen vid, prije ili kasnije naočale će vam postati neizostavno pomagalo, ako ništa drugo barem tijekom čitanja. Dugi sati sjedenja za računalom, rad u loše osvijetljenom prostoru i dugi sati bez odmora za oči vremenom će također rezultirati pogoršanjem vida. 

Zato je potrebno na vrijeme se zaputiti oftalmologu, kako biste što prije reagirali na promjene u vidu. Briga o zdravlju bitna je tijekom cijelog života, a sumnjate li da vidite slabije, nikada nije prerano za oftalmološki pregled!

Redoviti pregledi kod oftalmologa

Oftalmološki pregled obavezan je u nekoliko navrata u životu: 

  • pri upisu u osnovnu školu
  • na sistematskom pregledu
  • prije dobivanja vozačke dozvole itd. 

Ipak, sumnjate li da s vašim vidom nešto nije u redu, na oftalmološki pregled možete se odlučiti i ranije, a sve što vam je potrebno jest uputnica od doktora opće prakse. Općenito govoreći, klasični oftalmološki pregledi nisu bolni i ne traju dugo, pa stoga nema izlike te ne odete na njega. On će vam pomoći utvrditi jesu li vam potrebna pomagala za vid, te ako jesu, koja. Oči su ipak jedan od organa kojima primamo gotovo 90% informacija, pa je stoga zdravlje očiju važno dovro čuvati i tijekom života pratiti.

Vodite brigu o svojim očima

Imate li već pomagala za vid poput naočala ili leća, onda sigurno znate koliko je važan redovit oftalmološki pregled. Zdravlje očiju tijekom vremena može se mijenjati, pogotovo u djetinjstvu i pubertetu, ali i u fazama velikog stresa te starenjem. Upravo radi toga, redoviti pregledni očiju važni su kako biste imali dobar uvid u to kakvo je zdravlje vaših očiju. 

YouTube video

Godišnji oftalmološki pregled za većinu ljudi je dovoljan, no prema potrebi moguće ga je zakazati i češće. Važno je napomenuti kako neodgovarajuća pomagala za vid, poput naočala i leća krive dioptrije mogu uzrokovati razne probleme. Osim što nećete dobro vidjeti, što između ostalog može predstavljati opasnost u prometu i radu, kriva dioptrija može uzrokovati i glavobolje i migrene koje mogu utjecati na sve druge dijelove vašeg života. Upravo radi toga, oftalmološki pregledi važan su dio brige o zdravlju.

Implantati su najbolja zamjena za zube. I sami znate kako je nedostatak određenog zuba ili više zubi razlog za manjak samopouzdanja i izbjegavanje osmijeha. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: