Kada ste konačno došli do koraka da ste napravili web stranice, smjestili ih na neki server i vrijeme je da registrirate domenu da ju povežete s njima, tu biste se mogli i neugodno iznenaditi. Naime, prije svake registracije potrebno je uspješno proći provjeru registracije domene. Ona podrazumijeva provjeravanje od strane sustava da već ranije nije registrirana potpuno ista takva, odnosno ona koja ima isti takav naziv i ekstenziju.

Provjera registracije domene odvija se u nekoliko koraka i možete ih obaviti putem bilo koje tvrtke koja nudi takve usluge.

Preporuka je zato da uvijek čak i prije nego krenete s izradom web stranica, provjerite registraciju domene i ako je slobodna, odmah je registrirate kako biste bili sigurni.

Koraci provjere registracije domene

Provjera registracije domene odvija se u nekoliko koraka i možete ih obaviti putem bilo koje tvrtke koja nudi takve usluge. Morat ćete napraviti sljedeće:

  • Unijeti željeni naziv i ekstenziju
  • Sustav će provjeriti je li ista takva kombinacija već registrirana
  • Sustav će vam prikazati rezultat, odnosno pokazat će je li kombinacija slobodna ili zauzeta

Što kada je domena zauzeta

Ako vam je provjera registracije domene pokazala da je netko već registirao istu takvu kombinaciju, to znači da vi to nećete moći napraviti. No, tada se možete odlučiti za registraciju neke alternativne. Možete pokušati promijeniti naziv, možete pokušati promijeniti ekstenziju, a možete pokušati promijeniti i oboje.

Naravno, najjednostavnije je promijeniti ekstenziju i zadržati željeni naziv. Ako ste planirali koristiti neku globalnu ekstenziju, danas je dostupno jako mnogo različitih pa možete odabrati i neku bolju. Primjerice, ako imate neku trgovinu, možete odabrati ekstenziju .SHOP i slično. Planirate li se fokusirati samo na hrvatsko tržište, razmislite i o korištenju hrvatske nacionalne domene (ekstenzija .HR).

Koristite usluge domaće ili strane informatičke tvrtke

Provjera registracije domene je postupak koji se obavlja prije same registracije bez obzira za koju se tvrtku odlučite, bila ona domaća ili strana. U svakom slučaju, za sami postupak se koriste iste baze podataka i bez obzira putem koje tvrtke napravite taj postupak, rezultat će uvijek biti isti.

Zbog toga se možete odlučiti za domaću tvrtku, ako vam je jednostavnije taj postupak obaviti na hrvatskom jeziku. Ako nemate problema se jezikom, tada se slobodno možete odlučiti i za neku stranu tvrtku. Nakon što prođete provjeru registracije domene i registrirate je, moći ćete je povezati sa svojim web stranicama. Osim te, bit će vam potrebna i usluga web hostinga pa možete i tu uslugu ugovoriti putem iste tvrtke.

Postovi iz iste kategorije: