Svi poduzetnici moraju razmišljati o brojnim sitnicima koje im itekako mogu kasnije utjecati na njihov plasman na tržištu i poslovne rezultate. Puno pažnje moraju obratiti na prisutnost na internetu, odnosno kakve će imati web stranice, ali i iza koje domene će ih smjestiti. 

Za odabir domene imaju brojne opcije, ali ako se prvenstveno žele predstaviti domaćem, slovenskom tržištu, onda je najbolja opcija domena .SI. Ona ima brojne prednosti o kojima će biti riječ u nastavku članka.

Općenito o domeni .SI

Danas se pri registraciji domene možete odlučiti za dvije vrste, globalne i nacionalne. Globalne mogu imati različite ekstenzije. Najpopularnija je svakako .COM domena, ali upravo zbog te popularnosti je teško pronaći neki slobodan naziv domene. Ipak, ako se želite predstaviti slovenskom tržištu, onda je bolje odlučiti se za slovensku nacionalnu domenu, odnosno kako je mnogi nazivaju domena .SI

nacionalna domena .SI
Ako se želite predstaviti slovenskom tržištu, onda je bolje odlučiti se za slovensku nacionalnu domenu, odnosno kako je mnogi nazivaju domena .SI.

Nacionalne domene su karakteristične po tome što se prepoznaju po kratici određene zemlje te zbog toga slovenska ima kraticu .SI. Prema toj ekstenziji, posjetitelji će odmah prepoznati da je riječ o nekoj lokalnoj web stranici što može biti odlična prednost.

Postupak registracije slovenske nacionalne domene

Postupak registracije slovenske nacionalne domene zapravo je gotovo isti kao kod registracije neke klasične globalne domene. Odvija se u nekoliko koraka:

  • Potražite tvrtku/registratora koji nudi takve usluge
  • Provjerite dostupnost željenog naziva kojeg želite registrirati koristeći alat za provjeru dostupnosti domene
  • Predajte zahtjev za registraciju .SI domene, sa svim potrebnim podacima
  • Platite naknadu za registraciju i pričekajte potvrdu registracije
  • Nakon što dobijete potvrdu, možete dobivenu .SI domenu povezati sa svojim web stranicama

Prednosti korištenja .SI domene

Ako imate neku tvrtku u Sloveniji i želite je predstaviti domaćem tržištu, najbolja opcija je svakako .SI domena iz više razloga. Prije svega, lakše je reklamirati domenu s tom ekstenzijom nego s nekom globalnom ekstenzijom na domaćem tržištu. Potencijalni posjetitelji tako imaju dodatno povjerenje kada znaju da je riječ o slovenskoj nacionalnoj domeni.

Registracija .SI domena

Također, kada je riječ o reklamiranju, ova vrsta je najbolja za SEO potrebe, odnosno bolje i lakše će se rangirati na bolje pozicije na pretraživačima, odnosno bit će na boljoj poziciji kada osobe iz Slovenije budu pretraživale nešto relevantno za vašu web stranicu. To je sve ujedno i dobro zbog brandiranja jer lakše je napraviti neki brand na domaćem tržištu uz domenu .SI, nego primjerice onu s ekstenzijom .INFO.

Postovi iz iste kategorije: