Domene su glavna stvar kod web stranica, jer su jedini način po kojima ih raspoznajemo. Dok je web hosting zaslužan za brzinu stranice i stabilnost, SSL certifikat za sigurnost posjetitelja, korisnici će pamtiti samo domenu. Zbog toga je važno da odaberemo pravu ekstenziju i naziv domene, koja će dostojno reprezentirati stranicu. Domena HR je najbolji odabir za stranice koje su namijenjene Hrvatskoj, jer osim što je nacionalna domena, postizat će i najbolje rezultate na tražilicama.

Što je internet domena?

Za one koji su se tek nedavno susreli s ovim pojmovima, vjerujemo da vam je teško shvatiti što su domene, hostinzi i razne druge stvari povezane uz web stranice. Stoga ćemo vam najjednostavnije objasniti. Domena je adresa web stranice i služi isključivo kao „naziv“ stranice i način pristupa. Ona nema nikakve tehničke karakteristike i domene se razlikuju samo po nazivu. Za brzinu i stabilnost stranice je zaslužan web hosting, server na kojem se nalaze podatci web stranice (sav tekst, slike, video, dizajn…), a domena je zaslužna za spajanje posjetitelja sa serverom.

Registracija domene
Kada ste odabrali savršenu domenu i uvjerili se da je slobodna, sljedeći korak je registracija.

Ekstenzije internet domena

Najbolja ekstenzija za Hrvatsku je domena HR, jer je to nacionalna domena i web stranice s tom ekstenzijom imaju veći autoritet. Osim toga, ova domena podliježe nekim pravilima zakona, stoga na .hr domenama nećete naići na prevare i slične stvari. Sve to korisnicima daje sigurnost i svrstava vašu web stranicu u pouzdanu. Ostale popularne domene koje možete birati za web stranicu su:

  • COM domena
  • NET domena
  • ORG domena

Ove tri ekstenzije su najpopularnije u svijetu i odličan odabir za internacionalne projekte. Za stranice vezane uz neku državu ne postoji bolji odabir od nacionalne domene.

Provjera domena HR

Provjera domena HR može se odraditi kod svakog poslužitelja koji omogućuje njenu registraciju. Ona se obavlja tako da odaberete željeni naziv domene i saznate je li ta domena registrirana ili slobodna. U slučaju da je registrirana, morate odabrati neki drugi, slobodan naziv. Domene su unikatne i ako je neka domena registrirana, možete ili odabrati drugu ekstenziju (ako postoji slobodna za taj naziv) ili birati drugu domenu. Kod odabira domene uvijek nastojte birati što kraće i lakše pamtljivo ime.

YouTube video

Registracija domene

Kada ste odabrali savršenu domenu i uvjerili se da je slobodna, sljedeći korak je registracija domene. Registracija domena HR može se izvršiti kod registra infonet.hr. Dodajte željenu domenu u košaricu izvršite narudžbu i uplatite protuvrijednost novca. Domenu možete registrirati na period od minimalno jedne godine, a prije isteka lako je možete produljiti, bez straha da će vam je netko „oteti“.

Postovi iz iste kategorije: