Ukoliko posjedujete računalo koje često koristite za poslovne, studentske ili neke druge svrhe, bitno je da znate da je vrlo važno redovito servisirati računalo kako bi ono nesmetano radilo i kako ne biste imali nikakvih poteškoća pri radu. 

Samo neki od mogućih problema zbog kojih je potreban servis računala su: uklanjanje virusa, (re)instalacija operativnog sustava, nadogradnja memorije i slično.

Kategorizacija računalnih kvarova

Kvalitetan servis računala obavljaju razne specijalizirane tvrtke, a važno je znati kako se sve poteškoće u radu računala općenito dijele u dvije kategorije:

  • hardverske poteškoće – kvarovi na računalnim komponentama 
  • softverske poteškoće – kvarovi i greške u radu operacijskog sustava i programa

Stručnjaci u servisima računala ističu kako se hardverski kvarovi vrlo lako rješavaju zamjenom starih i ugradnjom novih dijelova. Zamjena je u većini slučajeva najbolja opcija jer se popravljanje starih dijelova računalnih komponenti uglavnom ne isplati. 

Kvalitetan servis računala
Kvalitetan servis računala obavljaju razne specijalizirane tvrtke

Do softverskih greški najčešće dolazi zbog djelovanja štetnih aplikacija ili pak kada jedna ili više hardverskih komponenti nije u funkciji. 

Dijagnostika je pola posla

Kod bilo koje vrste računalnih kvarova, najvažnije je tijekom servisa kompjutera najprije napraviti dobru dijagnostiku kvara koja će ustanoviti o kojem se tipu kvara ili pogreške radi kako bi se moglo naći odgovarajuće rješenje za konkretni problem. 

Čitajte i sljedeći članak: HP printer za vrhunske performanse u svakoj prilici

Laserski HP pisači najbolje rade u najboljim uvjetima, a to je kada ispisuje original toner HP.

U tom smislu, kod zamjene računalnih komponenti najčešće dolazi do potrebe za instaliranjem novih upravljačkih programa ili cijelog operativnog sustava. Također, uvijek se možete odlučiti i za ovlašteni servis računala koji radi od kojeg ste kupili računalo.

Najčešći hardverski problem

Jedan od najčešćih hardverskih problema, kako navode u servisima računala, je spor rad računala i njegova usporena reakcija na naredbe. Ovaj problem zapravo potječe od procesora računala koji se kao takav vrlo rijetko kvari, no do problema dolazi u njegovom sustavu hlađenja. Naime, svaki procesor dolazi s pripadajućim sustavom hlađenja koji mu omogućuje neometano pokretanje i rad, no ukoliko se u nekom od dijelova sustava za hlađenje nakupi prašina, ventilator nije u mogućnosti opskrbiti procesor s dovoljno zraka što dovodi do njegovog pregrijavanja. 

YouTube video

Kako bi se zaštitio u toj situaciji, procesor spušta svoj radni napon i radnu frekvenciju što uzrokuje njegov sporiji rad. Ovakav servis računala i procesora je najzastupljeniji kod računala i procesora starije generacije koji troše više električne energije pa proizvode i više topline koja ih vrlo brzo zagrijava na kritičnu temperaturu. Zato ukoliko imate problema sa sporim radom računala, najprije pogledajte stanje hladnjaka na procesoru te ga povremeno očistite od prašine.

Čitajte i sljedeći članak: Servis Samsung telefona nikada nije bio brži

Osim što servis Samsung telefona možete obaviti u Samsung centrima za podršku korisnicima, Samsung također ima i mnoge ovlaštene servise

Postovi iz iste kategorije: