Konturiranje lica, a potom i ostatka tijela prije nekoliko godina izazvalo je revoluciju u makeup industriji, a popularizirala ga je Kim Kardashian te je danas neizostavan dio makeup rutine svih korisnica diljem svijeta. 

Cilj konturiranja je isticanje prirodnih crta lica i to na vrlo suptilan i precizan način. Ovom metodom šminkanja moguće je vizualno stanjiti i smanjiti nos, naglasiti jagodice, suziti bradu, smanjiti čelo i slične radnje koje inače žene obožavaju.

Odabir teksture i nijanse

Ukoliko se odlučite za konturiranje lica, vrlo je važno odabrati pravu nijansu i teksturu proizvoda s kojim ćete konturirati jer su oni ključ uspješno obavljenog posla. Naime, proizvodi za konturiranje ne bi smjeli biti tamniji ni svjetliji više od dvije nijanse od vašeg prirodnog tena. Stručnjaci savjetuju da osobe svjetlijeg tena biraju sivkaste nijanse proizvoda, dok bi osobe tamnijeg tena trebale birati toplije, konjak nijanse proizvoda. 

Konturiranje lica za uzbudljiv izgled
Konturiranje lica danas sve popularnije

Kada govorimo o teksturama kod konturiranja, možete birati između kremastih i praškastih tekstura. Ukoliko se odlučite za kremaste teksture tada se savjetuje korištenje kremastih ili tekućih krema i pudera te one daju dramatičniji izgled od onih u prahu. Kremasti proizvodi se nanose prstom ili vlažnim beautyblenderom te se intenzitet kontura gradi postepenim dodavanjem proizvoda s obveznim fiksiranjem nakon nanošenja. Praškasti ili suhi proizvodi idealni su za prozračniji izgled na koži, a prije njihovog nanošenja se savjetuje nanošenje bezbojnog pudera u prahu čim se sprječava to da se proizvod za konturiranje lica „zalijepi“ za prirodna ulja u koži i uzrokuje blatnjav i neuredan izgled kontura. 

Manje je više pri šminkanju

Kada govorimo o konturiranju u svrhu šminkanja, mnogi makeup stručnjaci savjetuju kako ne trebate konturirati cijelo lice jer je za takav pothvat potrebno puno vježbe, vještina i znanja. Stoga, ukoliko nemate iskustva, najbolje je fokusirati se na jedan dio lica poput:

  • obraza
  • čela
  • nosa
  • čeljusti

Najlakše za uvježbavanje su udubine na obrazima kod čijeg se konturiranja kreće od sredine uha prema kutu usana, a završava se na pola obraza. Ukoliko želite vizualno smanjiti čelo, nanesite tamniji proizvod za konturiranje duž tjemena, a ukoliko želite izraženiju čeljust nanesite ga ispod brade. 

Blendanjem do savršenstva

YouTube video
Video: Konturiranje za početnike

Osim odabira idealnih tekstura i nijansi te znanja o tome gdje započeti i završiti konturiranje, od velike je važnosti i blendanje. Naime, blendanje služi kako biste sve nanesene proizvode savršeno spojili s podlogom i postigli prirodno osjenčan i besprijekoran izgled. Za blendanje se preporučuju kistovi ili vlažni beautyblenderi kojima se tapkaju ili malim kružnim pokretima spajaju podloga i proizvodi za konturiranje.

Postovi iz iste kategorije: